Комітет Сенату США рекомендував кандидатуру Фішер на посаду посла в Білорусії

Комітет у закордонних справах Сенату Конгресу США рекомендував палаті повного складу затвердити кандидатуру заступника помічника держсекретаря у справах Західної Європи і ЄС Джулі Фішер на посаду американського посла в Мінську.

Трансляція засідання велася на сайті комітету.

Трамп планирует выдвинуть Джули Фишер на пост посла США в Беларуси |  Новости Беларуси|БелТА

Кандидатура тепер буде розглянута повним складом верхньої палати американського законодавчого органу, більшістю в якій мають республіканці.

Проти висунення Фішер на посаду посла в Білорусі під час голосування в комітеті виступив сенатор від штату Коннектикут демократ Крістофер Мерфі. В цілому на розгляд законодавців було представлено одночасно 15 кандидатур на різні вакантні посади, в тому числі послів в Білорусі, Венесуелі і Україні. Голосування проводилося відразу по всіх кандидатурах єдиним списком.

“Я не вимагаю окремого голосування по кандидатурі Джулі Фішер, але я хотів би, щоб мій голос записали, як голос проти, і я маю намір на даний момент виступати проти висунення кандидата на цей пост, якщо питання піде на розгляд палати повного складу”, – сказав Мерфі.

“За відсутності будь-якої більш широкої політики щодо Білорусі і кроків з боку Конгресу, який би вимагав санкцій, цими діями ми по суті винагороджуємо президента Білорусії Олександра Лукашенко, знову відправляючи посла в країну, яка знаходиться в стані кризи. Це саме по собі, на мій погляд, дуже нерозумний крок”, – вважає він.

Кандидатуру Фішер на пост посла Сполучених Штатів в Білорусії вніс на затвердження Сенату Конгресу США на початку травня президент США республіканець Дональд Трамп.

Білорусія відкликала свого посла Михайла Хвостова з Вашингтона в березні 2008 року на тлі введення США санкцій відносно ряду білоруських компаній. Слідом за цим Мінськ покинула глава американського диппредставництва Карен Стюарт. З тих пір посольства очолюють тимчасові повірені у справах. Останнім часом Мінськ і Вашингтон помітно наростили контакти і заявляли про швидке відновлення дипломатичної присутності в країнах на рівні послів.