Китай пообіцяв припинити викиди парникових газів через 40 років

Китай активізує реалізацію заходів в рамках Паризької угоди з клімату, і досягне пікових показників з викидів вуглекислого газу до кінця десятиліття, але до 2060 року вийде на нульовий рівень викидів.

Про це заявив китайський лідер Сі Цзіньпін, виступаючи по відеозв’язку на 75-й Генеральній Асамблеї ООН, передає kommersant. У своєму виступі голова КНР зазначив, що пандемія коронавірусу нагадала людству, що воно повинно «здійснити зелену революцію і активніше працювати над створенням екологічного шляху розвитку і життя, збереженням навколишнього середовища, щоб зробити Матір Землю кращим місцем для всіх». За його словами, основні віхи шляху до цього намітила Паризька угода з клімату. Китай, підкреслив Сі Цзіньпін, підвищить свої зобов’язання в рамках цієї угоди, вживши більш ефективних заходів.

«Ми маємо намір досягти піку викидів CO2 до 2030 року і досягти вуглецевої нейтральності до 2060 року»,— заявив він.

Світові політики та експерти позитивно відреагували на нові зобов’язання Китаю. Виконавчий заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс у своєму Twitter привітав заяву Сі Цзіньпіна, зазначивши, що “нам потрібні рішучі дії кожної країни, щоб утримувати температури під контролем, вирішувати проблему зміни клімату і зберегти можливість життя на Землі”. Виконавчий директор Greenpeace Дженніфер Морган також в Twitter заявила, що зобов’язання, взяті на себе Китаєм,— “це важливий сигнал того, що проблема глобального потепління і заходи щодо її вирішення стоять на першому місці в порядку денному китайського керівництва». Тепер «за її словами», головне — перейти від цієї заяви до конкретних дій, щоб внутрішні рішення Китаю відповідали цим зобов’язанням”.

Китай забруднює атмосферу:
В даний час Китай є найбільшим джерелом шкідливих викидів, він використовує більше вугілля, ніж весь інший світ в цілому. Досі влада Китаю брала зобов’язання досягти піку за викидами не раніше 2030 року.