Путін запропонував США “обмінятися гарантіями невтручання”

Заяву “про комплексну програму заходів з відновлення російсько-американського співробітництва в галузі міжнародної інформаційної безпеки” опубліковано на сайті Кремля.

Володимир Путін запропонував Сполученим Штатам “обмінятися гарантіями невтручання у внутрішні справи один одного, включаючи виборчі процеси”. Заява про це опублікована в п’ятницю на сайті Кремля.

У центрі заяви російського президента пропозиція розробити “комплексну програму заходів з відновлення російсько-американського співробітництва в галузі міжнародної інформаційної безпеки”. У документі йдеться про необхідність «перезавантаження» відносин Росії і США у сфері використання інформаційно‑комунікаційних технологій.

Пропонується, зокрема, забезпечити роботу каналів зв’язку між Москвою і Вашингтоном «по лінії центрів зі зменшення ядерної небезпеки, груп оперативного реагування на комп’ютерні інциденти». Пропонується також укласти двосторонню міжурядову угоду про запобігання інцидентів в інформаційному просторі. Про гарантії невтручання у вибори йдеться, що вони повинні бути дані “у взаємоприйнятній формі” і зачіпати сферу інформаційно-комунікаційних технологій. Також Путін пропонує укласти глобальну домовленість про ненанесення першими удару з використанням комп’ютерних технологій.

Реакції американської сторони на заяви Кремля поки не послідувало.

Сполучені Штати неодноразово звинувачували Росію в підривних діях у сфері інформаційних комп’ютерних технологій – від масштабних кібератак на інфраструктуру інших країн (зокрема України і Грузії, але і самих США) і міжнародних організацій і хакерських атак (в тому числі на сервери Демократичної партії в 2016 році – один з головних епізодів російського втручання у вибори в США) до діяльності так званих «фабрик тролів», розміщення «фейкових новин» в інтернеті, використання соцмереж для втручання у вибори і інші політичні процеси в зарубіжних країнах. У причетності до кібератак звинувачуються, зокрема, співробітники російських спецслужб, особливо Головного управління Генштабу (ГРУ), а також так званого Агентства інтернет-досліджень, пов’язаного з близьким до Кремля підприємцем Євгеном Пригожиним.
В цілому, саме діяльність російських структур у сфері інформаційно-комунікаційних технологій-головний пункт звинувачень на адресу Росії у втручанні у вибори в США. Кремль заперечує всі звинувачення. Російська влада в свою чергу звинувачує Сполучені Штати у втручанні у вибори в Росії (як правило, під ним маються на увазі критичні публікації в американських ЗМІ).

Washington Post в 2019 році писала, що США розробили план відповідної кібератаки проти Росії. А в нинішньому році президент Дональд Трамп заявив, що в 2018 віддав розпорядження провести кібератаку проти Агентства інтернет-досліджень. Про це він розповів в інтерв’ю Washington Post. ​Раніше газета повідомляла, що США вдалося відключити офіс «фабрики тролів» від інтернету в день проведення проміжних виборів у Сполучених Штатах.