Призначений прем’єр Лівану пішов у відставку

Призначений прем’єр-міністр Лівану Мустафа Адіб заявив у суботу, 26 вересня, про свою відставку і про відмову від формування нового уряду.

Президент Мішель Аун прийняв його заяву.

“Я прошу вибачення у ліванського народу… за свою нездатність реалізувати його прагнення (до створення. – Ред.) команди реформаторів”, – йшлося у зверненні Адіба, показаному в ефірі одного з державних каналів.

План Адіба заблокували шиїтські партії
Згідно з дорожньою картою з врегулювання політичної кризи в Лівані, план Абіба передбачав кабінет у складі 14 міністрів, які не входили б до складу політичних партій, але користувалися б їх прямою підтримкою. Особливо важливі пости міністрів внутрішніх справ, закордонних справ, оборони і фінансів повинні були б по ротації займатися представниками ключових релігійних груп. Цю пропозицію підтримали представники просунітських і прохристиянських політичних сил. У той же час шиїтські партії – Рух “Амаль” – і “Хезболлах” відмовилися від принципу ротації міністерських постів і заявили, що братимуть участь в уряді тільки в разі збереження за шиїтською громадою контролю над фінансовим відомством. Вони оголосили про це після введення США санкцій 8 вересня проти екс-міністра фінансів Алі Хасана Халіля, який звинувачений Вашингтоном у зв’язках з “Хезболлах”.

Мустафа Адіб був призначений новим главою уряду Лівану в кінці серпня. До цього, з 2013 року, він займав пост посла у ФРН.

Хасан Діаб, який тимчасово виконував обов’язки глави уряду Лівану, пішов у відставку після двох вибухів аміачної селітри в порту Бейрута, що забрали життя понад 180 осіб. Ці вибухи, що зруйнували половину ліванської столиці, істотно посилили політичну і економічну кризу в країні, зазначало агентство AFP.

Після НП по Лівану прокотилася хвиля протестів, які згодом переросли в масові заворушення. Демонстранти, зокрема, звинувачували правлячу коаліцію Лівану в тому, що корупція і некомпетентність уряду стали однією з причин трагедії в порту Бейрута.