Лідери Литви та Франції виступили за якнайшвидше введення санкцій ЄС проти Білорусі

Президенти Литви і Франції Гітанас Науседа і Емманюель Макрон вважають, що Євросоюз повинен якомога швидше ввести санкції проти представників влади Білорусі, відповідальних, на їхню думку, за фальсифікацію виборів і насильство по відношенню до протестуючих.

Макрон и Науседа выступили за скорейшее введение санкций ЕС против Беларуси  : новости, эммануэль макрон, гитанас науседа, беларусь, санкции, ес |  евросоюз, главные новости, политика

“Ми прийшли до єдиної думки, що ЄС повинен якомога швидше ввести санкції, які вже були обговорені та запропоновані”, – сказав Науседа на спільній прес-конференції з Макрона, який прибув з візитом до Вільнюса.

Президент Литви висловив сподівання на те, що санкції будуть затверджені на найближчій зустрічі ЄС в верхах.

“Якщо диктатор не хоче віддати владу, з ним треба розмовляти мовою санкцій”, – стверджує Науседа.

“Так, ми повністю поділяємо задачі, – підтвердив Макрон. – Я б хотів, щоб ми якомога швидше могли прийняти необхідні санкції, але також відновити посередництво”.

“Ми запропонували, щоб його здійснювала ОБСЄ, і Франція буде сприяти тому, щоб це посередництво могло розвиватися”, – додав він.

При цьому президент Франції назвав найважливішим завданням недопущення іноземного втручання в ситуацію в Білорусі.

“Пріоритетними щодо Білорусі є чітке засудження і санкції”, – сказав Макрон, знову вказавши на необхідність посередницьких зусиль.

За його словами, необхідно “забезпечити мирну передачу влади в Білорусії, що дозволить уникнути будь-якого втручання в країну і в її справи”, а також гарантує “визнання всіх складових частин білоруського суспільства”.

“Європа дала абсолютно чітку оцінку президентським виборам в Білорусі, – продовжив Макрон. – Тому тепер нашим пріоритетним завданням має стати посередництво, яке слід забезпечити перш за все решти. На наш погляд, найбільш рішучим чином забезпечувати посередництво здатна Організація з безпеки і співробітництва в Європі – і ми маємо намір обговорити це з Росією і Білоруссю”.