Єрмак “наганяє” Фокіна з ТКГ

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що перший заступник глави делегації України в ТКГ Вітольд Фокін має піти з Тристоронньої контактної групи.

Борислав Береза: Бачили очі, кого призначали

“Моя особиста позиція – пан Фокін має піти з ТКГ”, – написав Єрмак на своїй сторінці в Facebook.

Він нагадав, що в Україні триває війна: “в якій Росія – сторона конфлікту, а не спостерігач. І саме через це, а також через анексію Криму Захід застосував проти Росії санкції”.

“Ми наполягаємо на повній деокупації і поверненні усіх наших територій, що тільки і може означати відновлення справжнього миру. Росія повинна піти з нашої землі, забравши усе своє – армію, озброєні формування, військову техніку, окупаційні структури. А ще було б непогано, якби Росія забрала ще й свої дипломатичні пастки, у які потрапили представники України у попередні роки, та з якими ми сьогодні змушені розбиратися…

Тристороння контакта група не ухвалює жодних рішень, а є логістичним майданчиком для узгодження деталей та домовленостей, які досягаються лідерами “Нормандського формату”. Усі принципові рішення ухвалюються тільки президентом і парламентом та урядом”, – зазначив Єрмак.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, Комітет ВР вимагає в Зеленського відкликати Фокіна із ТКГ.

Відзначимо, Фокін на засіданні заявив, що поки не бачив підтвердження війни між Росією і Україною. Він утримується від таких визначень.

Нагадаємо, раніше заступник голови делегації України в ТКГ заявив, що Росія чітко дотримується прописаних у мінських угодах пунктів. За його словами, в такому випадку “проти лому немає прийому”.

30 серпня Фокін заявив, що загальна амністія, проведені вибори і особливий статус для всього Донбасу “допоможуть припинити війну”.

18 серпня Президент Володимир Зеленський увів до складу та призначив першим заступником глави української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Вітольда Фокіна.