ЗСУ отримають найбільшу кількість озброєнь та нової техніки – Міноборони

До кінця 2020 року Збройні Сили України отримають найбільшу кількість озброєнь та нової техніки у порівнянні з попередніми роками.

Про це заявив заступник міністра оборони України Олександр Миронюк, передає прес-служба Міноборони.

“У 2020 році безпосередньо для потреб переозброєння Збройних Сил визначено найбільший за всю історію України фінансовий ресурс. Це понад 21 млрд грн. Але він, втім, набагато менший, ніж реальні потреби Збройних Сил. Тож головне — це максимально ефективне використання коштів з урахуванням потреб Збройних Сил. Як у контексті виконання чинних Державних програм, так і задоволення актуальних потреб, які формуються Генеральним штабом”, – сказав Миронюк.

За його словами, без врахування витрат на забезпечення живучості об’єктів зберігання ракет і боєприпасів та витрат на створення виробничих потужностей для крупновузлового складання та ремонту боєприпасів (це статті, що також охоплені ДОЗом), безпосередньо на потреби розвитку озброєння та військової техніки передбачено понад 70 % від загальної суми витрат на потреби переозброєння.

“Проте реалізація ДОЗу, укладання контрактів та їхня реалізація у 2020 році мала і має одну кардинальну відмінність від попередніх років. Це вплив пандемії коронавірусу, яка на певний час — на декілька місяців — фактично заморозила всі процеси. Як усередині країни, у стосунках Міноборони з державними та приватними виконавцями ДОЗу, так і під час закупівель за імпортом. Було відтерміновано виконання окремих контрактів щодо постачання необхідної Збройним силам номенклатури. Головне, це боєприпаси. Але зараз ці бар’єри вже подолані”, – розповів Миронюк.

На запитання, як загалом виглядає насьогодні картина з виконанням ДОЗ-2020, у тому числі у порівнянні з попередніми роками, та які очікування на кінець року, Миронюк відповів: “Зі спланованого фінансового ресурсу у 21,25 млрд грн Міністерством оборони на 1 жовтня взяті фінансові зобов’язанні на 63%. Виконавцям ДОЗ сплачено понад 7 млрд. грн. Збройні Сили вже отримали понад 7 тисяч — а точніше, 7132 зразки нової та модернізованої техніки та озброєння”.

За його словами, щодо ракет та боєприпасів, то вже насьогодні цей показник є більшим, ніж у всі попередні роки. Це 3 182 278 одиниць.

“При цьому, з огляду на те, що наш ДОЗ все ще залишається річним за фінансовою звітністю, за переважною більшістю контрактів здача нових озброєнь та техніки замовнику припадає на жовтень-листопад”, – додав він.

Миронюк наголосив, що на цей період відбувається і пік проплат з боку Міноборони за поставлену продукцію. Тож на кінець листопада, Миронюк сподівається, що Міноборони буде мати цілком задовільні результати.

“З огляду на загальний фінансовий ресурс та терміни постачання зразків, які передбачені закритою частиною ДОЗ, ми очікуємо, що у 2020 року армія отримує більшу кількість зразків нової та модернізованої техніки, ніж 2019 року”, – розповів він.