НАБУ викликало суддю Вовка на слідчі дії

Слідчі Національного антикорупційного бюро України викликали голову Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка на слідчі дії. Також повістки були отруєні трьом суддям ОАСК.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Повістки були підписані на імена глави ОАСК Павла Вовка, суддів Євгена Аблова, Ігоря Погрібніченка, Володимира Келеберди.

Процесуальні дії повинні відбутися на 9 та 12 жовтня.

“Вам необхідно прибути 09.10.2020 і 12.10.2020 в НАБУ для участі у проведенні слідчих (розшукових) та процесуальних дій в якості підозрюваного, вручення процесуальних документів тощо, у рамках проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні”, – йдеться в порядку.

Як повідомлялося, 2 вересня ВРП розглянула питання тимчасового відсторонення від посад суддів ОАСК. ВРП ухвалила рішення повернути генеральному прокурору Ірині Венедіктовій клопотання про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя судді голови ОАСК Павла Вовка у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Також ВРП ухвалила рішення відмовити в задоволенні клопотання про відсторонення від здійснення правосуддя заступника голови ОАСК Євгена Аблова, мотивувавши це тим, що докази, якими обґрунтовано підозру, висунуту судді Євгену Аблову, отримані способом, що не відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України, – без дозволу суду на використання результатів негласних слідчих (розшукових) дій, отриманих під час розслідування іншого кримінального провадження.

У задоволенні клопотання про відсторонення судді ОАСК Ігоря Качура було відмовлено у зв’язку з відсутністю належного обґрунтування висунутих йому підозр, клопотання стосовно судді ОАСК Олексія Огурцова – повернено генпрокурору без розгляду у зв’язку з порушенням порядку повідомлення судді про підозру.

Цього самого дня НАБУ оприлюднило відео з новими подробицями “справи суддів Окружного адмінсуду Києва”, новий епізод пов’язаний із зловживаннями суддів ОАСК у зв’язці зі ВРП. У ролику йдеться про те, що після відкриття Держбюро розслідувань провадження стосовно судді Верховного Суду за ухвалення неправосудного рішення та дисциплінарного провадження у ВРП, “голова ОАСК використав ці важелі впливу з метою отримання лояльності суддів ВС”. НАБУ зазначає, що “лояльні до голови ОАСК судді могли розраховувати на уникнення будь-якої відповідальності у ВРП та абсолютну безкарність за допомогою зв’язків голови ОАСК”. Крім того, НАБУ зазначає, що “голова ОАСК із використанням впливу та зв’язків вживав активних заходів для “заведення у ВРП підконтрольних йому осіб”.

“Слідство зафіксувало, що голова ОАСК має безпрецедентний вплив на окремих членів ВРП. При цьому також задокументовано “впровадження аналогічних сценаріїв у Раді суддів України і навіть у Конституційному Суді”, – резюмує НАБУ у відеролику.

У ВРП, у свою чергу, заявили, що “інформації, оприлюдненої на сайті НАБУ, не було серед матеріалів, долучених до клопотання генерального прокурора, а, отже, вона не могла бути предметом розгляду Вищої ради правосуддя”.

Підозру голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову, п’ятьом іншим суддям, а також керівнику Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку працівники НАБУ вручили 17 липня. Зазначалося, що “триває процес вручення підозр ще чотирьом особам”. Голові ОАСК інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності ВРП, ВККСУ), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (організація постановлення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

За версією слідства, злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і бізнесових кіл. Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи осіб до свого ж суду з подальшим їх розглядом із наперед визначеним результатом.

Згодом НАБУ оприлюднило відеосюжет, в якому йдеться, зокрема, про п’ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів ОАСК та інших судів. 21 липня було оприлюднено ще один сюжет, до якого увійшли матеріали про навмисне перешкоджання головою ОАСК проведенню конкурсу на посаду голови Державної судової адміністрації.