Оприлюднено підсумкову заяву саміту Україна-ЄС

Лідери України та Європейського Союзу за підсумками 22-го саміту Україна-ЄС, який відбувся 6 жовтня в Брюсселі, підтвердили зобов’язання щодо зміцнення політичної асоціації та економічної інтеграції з Києвом, визнали його європейські устремління і схвалили європейський вибір.

Про це йдеться в спільній заяві сторін за підсумками саміту, повний текст якого оприлюднено на сайті президента України.

“Ми підтвердили наші зобов’язання щодо зміцнення політичної асоціації та економічної інтеграції України з Європейським Союзом, зокрема, шляхом продовження тісної співпраці в зміцненні верховенства права, в просуванні реформ, в прискоренні сталого економічного зростання, підтримуючи” зелену “і цифрову трансформації і підвищуючи її стійкість… у цьому контексті ми визнали європейські устремління України і вітаємо її європейський вибір, як зазначається в Угоді про асоціацію”, – йдеться в документі.

Сторони погодилися працювати заради повного використання потенціалу Угоди про асоціацію та наголосили на важливості виконання Україною своїх зобов’язань в зв’язку з цим.

“Завдяки Угоді про асоціацію та поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі обсяг двосторонньої торгівлі між ЄС і Україною збільшився на 65% з січня 2016 року, коли Угода набула чинності, в результаті чого ЄС став для України найбільшим торговим партнером”, – зазначено в заяві.

Cторони також очікують “подальшого просування економічної інтеграції та регуляторного зближення в рамках Угоди про асоціацію”.

Саміт визначив напрями оновлення угоди: цифровий ринок, захист навколишнього середовища, боротьба зі змінами клімату (включаючи роль України в політиці Green Deal) і фінансове співробітництво.

Попередня робота на цих напрямках вже почалася.

Зазначено, що навколо формулювань пункту про оновлення угоди суперечки між українськими та європейськими дипломатами тривали до останнього моменту.