ФБК Навального вимагає порушити справу про незаконний обіг хімзброї

Юристи Фонду боротьби з корупцією (ФБК), заснованого російським опозиціонером Олексієм Навальним, направили в ФСБ Росії заяву з вимогою порушити кримінальну справу за статтею про незаконний обіг хімічної зброї.

Про це в четвер, 8 жовтня, повідомляється в телеграм-каналі юридичної служби ФБК.

У заяві підкреслюється, що Росія ратифікувала Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та її знищення 5 листопада 1997 року. Країна зобов’язалася “ніколи, ні за яких обставин не розробляти, не виробляти, не накопичувати чи не зберігати хімічну зброю” або не передавати її прямо або побічно кому б то не було.

“Згідно з доповіддю голови Державної комісії з ліквідації хімічної зброї від 27.09.2017 року, Росія завершила ліквідацію всіх наявних запасів хімічної зброї, – йдеться в документі ФБК. Але отруєння Олексія Навального нервово-паралітичним речовиною з сімейства “Новачок” “свідчить не тільки про застосування , а й про розробку, виробництво і накопиченні забороненої хімічної зброї на території Російської Федерації”.

Юрист ФБК В’ячеслав Гімаді в своєму акаунті в Twitter зазначив, що заява була направлена ​​після висновків Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) про те, що Олексія Навального отруїли отрутою з групи “Новачок”. Гімаді підкреслив, що у ФСБ є три доби для того, щоб вирішити, чи порушувати кримінальну справу, чи ні.