Європарламент схвалив законопроект щодо клімату

Європарламент схвалив посилення цільових показників, згідно яким до 2030 року викиди парникових газів в ЄС повинні скоротитися на 60 відсотків у порівнянні з обсягами 1990 року.

На підтримку нового законопроекту щодо захисту клімату ввечері в середу, 7 жовтня, проголосували 392 депутати, ще 161 висловився проти, 142 утрималися.

У числі тих, хто утримався були переважно депутати фракції правоцентристської консервативної “Європейської народної партії”, яким заявлені показники здалися надто високими. Проти виступали головним чином представники крайніх правих сил.

Єврокомісія 4 березня представила проект закону про клімат, який повинен зробити ЄС до 2050 року кліматично нейтральним (тобто вивести його на нульовий баланс з точки зору викидів в атмосферу СО2). До зазначеного терміну негативний вплив на клімат парникових газів, що виробляються промисловими підприємствами країн-членів Євросоюзу, має бути повністю компенсовано за рахунок висаджування лісів і використання “зелених” технологій. До недавнього часу в якості проміжної мети заявлялося скорочення викидів на 40 відсотків до 2030 року.

Єврокомісія наполягала на доведенні цієї цифри до 55 відсотків. У свою чергу “Прогресивний альянс соціалістів і демократів”, “Зелені” – “Європейський вільний альянс”, “Європейські об’єднані ліві” / “Ліво-зелені Півночі” і ряд представників фракцій ліберальної спрямованості виступали за показник в 60 відсотків.

Остаточний варіант закону про клімат ще належить узгодити з окремими державами-членами Євросоюзу.