Велика Британія та Україна домовились протистояти Росії

Велика Британія і Україна в четвер, 8 жовтня, підписали угоду про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство.

Відповідний документ президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон підписали на зустрічі в Лондоні. Серед іншого, договір закріплює основні напрямки співпраці і передбачає проведення засідань торгового комітету, до якого увійдуть представники обох сторін.

Лондон оцінює нинішній товарообіг з Україною в 1,5 мрлд фунтів стерлінгів (в перерахунку близько 1,65 млрд євро).

Сторони обговорили важливість співпраці з метою протистояти “шкідливому впливу Росії”, в тому числі в Україні, відзначається в повідомленні на сайті британського уряду.

У 2020-му році Великобританія виділила Україні понад 40 млн фунтів (близько 44 млн євро), щоб допомогти Києву “захистити право на самовизначення” і “досягти більш стабільного і процвітаючого майбутнього”.

Глава британського уряду особливо виділив “міцність” відносин з Україною, а Зеленський назвав підписання угоди “новим етапом” співпраці. “Великобританія може закуповувати у нас сільськогосподарську продукцію високої якості за низькими цінами”, – наводить агентство dpa слова українського президента.

У 2014 році Україна і Євросоюз підписали угоду про асоціацію, яка остаточно вступило в силу восени 2017 го. Договір націлений на поглиблення інтеграції між Україною та ЄС в сферах політики, торгівлі, культури та зміцнення безпеки. Великобританія вийшла з Євросоюзу 31 січня нинішнього року. У перехідну фазу до кінця 2020-го вона залишається учасницею внутрішнього ринку ЄС та митного союзу.