“Кухар Путіна” має намір стягнути з Навального 5 млн рублів

Бізнесмен Євген Пригожин, якого за близькість до президента РФ називають “кухарем Путіна”, має намір стягнути через суд з відомого російського опозиціонера Олексія Навального і його соратниці Любові Соболь по 5 млн рублів.

Копії позовних заяв про захист честі і ділової репутації, спрямованих в Люблінський і Симоновський суди Москви, в середу, 14 жовтня, опублікувала в соцмережі “ВКонтакте” прес-служба пов’язаної з Пригожиним компанії “Конкорд”.

У першому позові Пригожин вимагає спростувати зроблені в Twitter затвердження Навального про те, що він є “злодюгою”, а його стан зароблено “на постачання тухлятини в дитячі сади і школи”.

В іншому – бізнесмен просить спростувати публікацію видання Znak.com, в якій Соболь називає його “дурнем”, який “труїть дітей в дитячих садах до кривавого проносу і госпіталізації, отримуючи за це мільярди з московського бюджету”. Співвідповідачем за цим позовом виступає Znak.com.

В якості компенсації моральної шкоди Пригожин вимагає стягнути з Навального і Соболя по п’ять мільйонів рублів. У судовій базі позови Пригожина поки не зареєстровані.

На початку 2019 року заснований Навальним Фонд боротьби з корупцією (ФБК) опублікував результати розслідування, в якому звинуватив комбінат харчування “Московський школяр” у спалаху дизентерії в московських дитсадках і школах в грудні 2018 року. Автори розслідування стверджували, що дана компанія належить Євгену Пригожину, хоча той заперечував це.

У жовтні 2019 року суд задовольнив позов “Московського школяра” до Навального, Соболя і ФБК і постановив стягнути з них в цілому 88 млн рублів.

У липні Навальний через програний позов ліквідував ФБК і створив нову юридичну особу – “Фонд захисту прав”. Євген Пригожин, дізнавшись про це, пожертвував ФБК мільйон рублів, але фонд повернув йому гроші. Пізніше стало відомо, Пригожин викупив у “Московського школяра” право вимагати борг з представників ФБК.