В Ірані проведуть другий раунд переговорів щодо катастрофи МАУ

З 19 жовтня в Тегерані стартує другий раунд переговорів щодо катастрофи літака української авіакомпанії МАУ, заявив заступник міністра закордонних справ Ірану Мохсен Бахарванд, повідомляє іранське агентство MEHR.

Переговори будуть проводитися по середу, 21 жовтня,

За словами Бахарванда, в рамках другого раунду переговорів відбудуться три технічних наради, які буде проводити Іранська організація цивільної авіації.

Друга частина переговорів буде стосуватися судових питань, а третя – юридичних, пов’язаних з сумою компенсації сім’ям жертв катастрофи.

Пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ зазнав аварії 8 січня незабаром після вильоту з аеропорту імені Хомейні в Тегерані. В результаті катастрофи всі 176 пасажирів і дев’ять членів екіпажу загинули.

У розвідці США 9 січня заявили, що літак МАУ збили іранці.

Президент США Дональд Трамп заявив, що пасажирський літак, що виконував рейс до Києва, збила іранська ракета.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що у нього є розвідувальні дані з декількох джерел про те, що Іран випадково збив український літак.

Один з розслідувачів Bellingcat Крісто Грозева припустив, що ракету, що збила літак МАУ, могли випустити з секретної іранської військової бази.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

Нагадаємо, перший раунд переговорів між Іраном і Україною щодо катастрофи МАУ відбувся в кінці липня в Києві. Одним з головних досягнень першого раунду стало те, що Іран включився в переговорний процес і погодився виконати всі свої зобов’язання відповідно до міжнародної конвенції з безпеки авіації.