Глави Facebook і Twitter дадуть свідчення Сенату США 17 листопада через статтю про сина Байдена

Глави компаній Twitter і Facebook Джек Дорсі і Марк Цукерберг погодилися дати свідчення перед юридичним комітетом Сенату США 17 листопада у зв’язку з блокуванням в соціальних мережах публікації газети New York Post про листування Хантера Байдена, сина кандидата в президенти Сполучених Штатів від демократів Джозефа Байдена.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

За його даними, юридичний комітет у четвер викликав в суд для дачі показань Цукерберга і Дорсі. У п’ятницю ввечері комітет оголосив, що глави компаній з’являться на неї добровільно.

Twitter і Facebook раніше обмежили поширення на своїх платформах матеріалу New York Post про листування Хантера Байдена з радником керівництва української компанії Burisma Вадимом Пожарським. Один з листів датований 17 квітня 2015 року, воно було направлено Хантеру Байдену через рік після його включення до складу правління Burisma. Пожарський в цьому листі дякував Хантеру Байдену за запрошення до Вашингтона і можливість зустрітися з його батьком, який на той момент обіймав посаду віце-президента. В іншому посланні, датованому травнем 2014 року, Пожарський питав поради Байдена-молодшого з приводу того, яким чином можна використовувати його вплив “від імені компанії” Burisma.

Хантер Байден був членом правління Burisma з 2014 по 2019 рік, а його батько в 2016 році, перебуваючи на посаді віце-президента США, виступав із закликом звільнити генпрокурора України Віктора Шокіна, який починав розслідування діяльності цієї української компанії. Шокін був звільнений, а розслідування справи Burisma призупинено. У лютому 2020 року Державне бюро розслідувань України порушило кримінальну справу за заявою Шокіна про нібито втручання в його роботу з боку Джозефа Байдена.

Чинний президент США Дональд Трамп в світлі публікації New York Post звинуватив Байдена у брехні і причетності до корупції. За словами республіканця, “неодноразові заяви Байдена про те, що він ніколи не говорив з Хантером про його ділові зв’язки, були брехнею”. Трамп назвав Байдена “корумпованим політиком, якому не можна претендувати на пост президента”.