Сьогодні в Україні відбудуться місцеві вибори

Сьогодні відбудуться місцеві вибори, на яких українці обиратимуть депутатів місцевої, районної чи обласної рад та голів територіальних громад.

За даними Центральної виборчої комісії, на місцевих виборах у неділю буде обиратися 1780 депутатів обласних і міської рад Києва, 5366 депутатів районних рад, 11124 депутатів міських рад, 562 депутатів районних рад в містах з районним поділом, 10284 депутатів селищних рад, 14006 депутатів сільських рад, 370 міських голів, 428 селищних голів, 623 сільських голови.

Одночасно з виборами буде проходити ініційоване президентом Володимиром Зеленським всенародне опитування, на якому громадянам буде запропоновано відповісти на п’ять питань: чи потрібно вводити в країні довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах; чи підтримують вони створення на Донбасі вільної економічної зони; чи підтримують вони скорочення чисельного складу Верховної Ради з 450 до 300 народних депутатів, легалізацію медичного канабісу та підняття на міжнародному рівні питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.

Відповідно до норм Виборчого кодексу, виборча система залежить від кількості виборців в адміністративній одиниці. У територіальних громадах, де менше 10 тисяч виборців, депутатів обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних округах. Тут кандидатами можна стати як від політичних партій, так і шляхом самовисування.

У громадах, де виборців більше 10 тис, діє нова для України система пропорційного представництва з відкритими виборчими списками. Кандидатів в депутати таких рад висувають тільки політичні партії, проте виборець голосує не тільки за партію, а й за конкретного кандидата в її регіональному списку і таким чином впливає на шанси кандидата бути обраним незалежно від його порядкового номера в списку.

На виборах в таку пораду бюлетень буде містити зліва назву партії (і прізвище кандидата єдиного виборчого списку, який не бере участі в персоналізованому голосуванні, адже гарантовано пройде в раду, якщо партія подолає прохідний бар’єр), посередині два квадратика для голосування, а праворуч список прізвищ з 5-12 кандидатами від цієї партії. Таким чином, в першому квадратику необхідно поставити позначку за партію, а в другому квадратику вписати за трафаретом номер кандидата від цієї партії (від 1 до 12).

В даний час в Україні триває адміністративно-територіальна реформа, зокрема, в липні 2020 року Верховна Рада ліквідувала 490 районів і утворила 136 нових. Крім того, в рамках кожної області створено територіальні громади, всього 1470.