Україна планує закупити у США винищувачі

Україна планує до 2035 року закупити ескадрилью американських винищувачів.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов.

При цьому він зазначив, що Україна навряд чи створить власний літак. Тільки для створення прототипу, за його словами, необхідно не менше 10 років і 10 мільярдів доларів.

“Створити бойовий літак – багатофункціональний винищувач, Україні навряд чи вдасться в найближчій перспективі. Для цього у нас немає, по-перше, відповідної наукової бази, немає потужностей виробництва, досвіду. Україна може випускати лише військово-транспортні літаки”, – сказав Дроздов.

У зв’язку з цим у Збройних силах планують закуповувати авіаційну техніку за кордоном.

“Йдеться про єдиний тип багатоцільового винищувача, який згодом замінив би всі типи бойової авіації радянського зразка: винищувачі, штурмовики, бомбардувальники. Звичайно, Повітряні сили хотіли б мати і сучасну техніку, як ось американський F-35, наші льотчики мріяли б літати на таких літаках”, – зазначив Дроздов.

Він зазначив, що Україна хотіла б піти шляхом Польщі, яка тільки зараз почала переговори зі США про отримання винищувачів F-35.

Проблем із перенавчанням льотного складу не повинно виникнути, однак є нюанси з технічною базою, ремонтом, аеродромно-технічним забезпеченням, зазначив Дроздов.

Крім того, командувач Повітряних сил розповів, що військові захищають повітряні кордони України на зразках техніки, які були випущені від 1968 до 1991 року.

“Найстаріші літаки у нас військово-транспортні, їм від 52 років. Ударна, винищувальна і розвідувальна авіація – Су-25, Су-24М, МіГ-29, Су-27, Су-24МР від 1981 по 1991 рік випуску. За час незалежності України ми не отримали жодного військового літака”, – говорить він.

Дроздов зазначив, що ремонт і модернізацію радянської техніки можна проводити вічно, і років через 10 літаки не зможуть виконувати поставлені завдання.