Помпео провів телефонні розмови з Пашіняном і Алієвим

Держсекретар США Майкл Помпео в ході окремих телефонних розмов з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим і прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашіняном закликав сторони виконувати свої зобов’язання щодо припинення вогню в Нагірному Карабасі.

Про це йдеться в поширеному у вівторок повідомленні прес-служби Держдепартаменту.

“Держсекретар США наполягав, що сторони повинні виконувати свої зобов’язання з припинення вогню і просуванню дипломатичного вирішення конфлікту в Нагірному Карабасі під егідою співголів Мінської групи ОБСЄ, – наголошується в тексті. – Помпео підкреслив важливість повного виконання досягнутих в Москві 10 жовтня домовленостей про припинення вогню, підтверджених у заяві з Парижа 17 жовтня в відповідно до спільної заяви президента США Дональда Трампа, президента Франції Еммануеля Макрона і президента Росії Володимира Путіна”.

Увечері 25 жовтня Азербайджан і Вірменія за посередництва США погодили новий режим припинення вогню в гуманітарних цілях в зоні конфлікту навколо Нагірного Карабаху, який вступив в силу 26 жовтня. Раніше в понеділок президент США Дональд Трамп висловив думку, що досягнуте за посередництва Вашингтона перемир’я дотримується.

Ситуація навколо Нагірного Карабаху загострилася 27 вересня. Раніше сторони конфлікту вже двічі заявляли про досягнення домовленостей про припинення вогню, проте бої тривають.