Постачальник медвиробів для кардіології на завищенні цін заволодів понад 25 млн грн – Офіс генпрокурора

Правоохоронці викрили службових осіб підприємства-дистриб’ютора, які на завищенні цін на медичні вироби для кардіології заволоділи понад 25 млн гривень.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

Зазначеним службовим інкримінують вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. Слідством встановлено, що з 2015 року службові особи компанії з метою отримання надприбутків від продажу медичних виробів, що використовуються для складних кардіологічних операцій, підміняли оригінальні документи виробника на підроблені, зазначаючи при цьому завищену вартість товарів, а продавцем – іншу іноземну компанію. При цьому вартість окремих медичних виробів – стентів, катетерів тощо завищувалась удвічі-тричі.

Таким чином, наголошують в Офісі генпрокурора, постачальник штучно завищував ціни на медичні вироби, які до березня 2019 року були контрольованими державою та передбачали граничну надбавку до закупівельної ціни не вище ніж 10%.

«Для надання вигляду законності своїй діяльності представники компанії застосовували вказану надбавку до вже завищених цін, зазначених у підроблених ввізних документах, та надалі реалізовували медвироби на відкритих конкурсних торгах закладам охорони здоров’я у Києві, Одесі, Херсоні, Львові, Полтаві, Вінниці та Хмельницькому», – встановили правоохоронці.

Збитки, завдані державному та місцевим бюджетам, експерти оцінили у понад 25 млн гривень.