Дебіторська заборгованість Міноборони сягає 9 мільярдів

Станом на 31 серпня 2020 року дебіторська заборгованість Міністерства оборони України становила 9,3 млрд грн, з якої прострочена – 2,4 млрд грн.

Про це йдеться в листі Міністерства оборони до Кабінету Міністрів України, який оприлюднила експертна організація StateWatch.

У листі також йдеться про те, що на 31 серпня 2020 року із загальної суми простроченої дебіторської заборгованості роботи фактично виконані на загальну суму 417,2 млн грн, йде узгодження договірної ціни і здійснюється документальне їх оформлення.

Скриншот листа

У Міноборони зазначають, що у всіх випадках недотримання постачальниками продукції та виконавцями робіт взятих зобов’язань, Міністерством оборони ведеться претензійно-позовна робота та вживаються заходи щодо застосування штрафних санкцій, передбачених умовами договорів та державних контрактів.

Крім того, протягом серпня 2020 року міністерством оборони було отримано на умовах авансування предмети закупівлі та погашено дебіторську заборгованість на загальну суму 414,1 млн грн, у тому числі:

19,85 млн грн – продукцію (роботи, послуги) отримано у строки, визначені умовами договорів та державних контрактів;

21,56 млн грн – постачання продукції (виконання робіт, надання послуг) проведено раніше за строки, на які надавався аванс.

Також протягом серпня підприємствами-боржниками було поставлено продукцію (виконано роботи, надано послуги) в рахунок погашення простроченої заборгованості минулих періодів на суму 40,5 млн грн.