У «Борисполі» в киянина вилучено 103 старовинних предмети, які він намагався вивезти за кордон

У міжнародному аеропорту «Бориспіль» в киянина вилучено 103 старовинних предмети, які він намагався вивезти за кордон.

Про це повідомляє прес-служба Державної митної служби України.

«Працівниками Київської митниці Держмитслужби вилучено старовинні мідні персні, наконечники до стріл, монети Європи (1512 рік), Російської Імперії (1894 рік) та Третього рейху (1933 рік), військові німецькі нагороди, в тому числі ордени «Залізний хрест», металеві портсигари часів Третього рейху з тавром «Alpaccа» 750 проби, пряжки, печатки, небезпечні бритви «Solingen», всі з нацистською символікою, польові телефони, танковий телескоп, наручні та кишенькові годинники, чарки у філігранному виконанні тощо», – йдеться у повідомленні.

Предмети знаходилися в речах пасажира, який відлітав через аеропорт «Бориспіль» до Нідерландів.

Для проходження митного контролю 39-річний киянин скористався «зеленим коридором», чим засвідчив, що не має предметів, обов’язкових до декларування, або таких, на вивезення яких потрібен дозвіл.

Проте, під час перевірки ручної поклажі, у рюкзаку пасажира митники виявили окремі предмети культурного вжитку та предмети військового зразка. Це стало підставою для перевірки багажних місць даного громадянина.

«Скануюча система показала наявність значної кількості металевих предметів у валізах пасажира, після чого весь його багаж було оглянуто», – йдеться у повідомленні.

Загалом митники виявили 103 предмети, які не були задекларовані письмово. За консультацією з приводу переміщення цих предметів через митний кордон України на момент проходження митного контролю чоловік до співробітників Київської митниці не звертався.

У своїх поясненнях громадянин намагався заперечити, що дані предмети мають культурну цінність і повідомив, що скуповував їх на «блошиних ринках» для клієнтів в Амстердамі. Однак підтвердити свої слова дозвільними документами, що давали б йому право вивезти предмети за кордон, пасажир не зміг.

Експертна оцінка виявленого буде проведена додатково. Вона встановить вартість та цінність даних предметів. Митниками складено протокол про порушення митних правил за ст.471 Митного кодексу України.

Предмети вилучені до винесення судом рішення у справі.