Глава Wirecard співпрацював з австрійської спецслужбою

Розшукуваний в Німеччині топ-менеджер скандально відомої компанії Wirecard Ян Марсалек співпрацював з австрійської спецслужбою, повідомляє газета Sueddeutsche Zeitung.

Як пише видання, генпрокуратура ФРН в даний час перевіряє його діяльність в цій сфері. Відомство вважає, що Марсалека, який народився в Австрії, “як довірена особа супроводжував співробітник австрійського відомства із захисту конституції і протидії тероризму BVT”. Джерело цієї інформації – відповідь прокуратури на письмовий запит депутата від фракції “Лівих” Фабіо де Мазі.

За даними газети, співробітники німецьких правоохоронних органів давно знали про зв’язки Марсалека з австрійською розвідкою, але поінформовані вони були не австрійськими колегами. Не виключено, що Марсалек займався в Німеччині шпигунством на користь Австрії. Зокрема, в липні австрійська газета Presse повідомляла, що Марсалек передав отриману з відомства BVT і з МВС республіки інформацію правопопулістської Австрійської партії свободи.

Представники австрійських відомств і міністерств не коментують цю інформацію і посилаються на “правові обмеження”. Від коментарів відмовився і австрійське відомство федерального канцлера.

Раніше німецькі ЗМІ повідомляли, що Марсалек може ховатися в Росії.

Компанія Wirecard, яка займається банківськими операціями, була заснована в 1999 році як стартап. У червні 2020 року компанія провела операції на суму в 1,9 млрд євро, а через кілька днів після цього оголосила про банкрутство.