Голова КС: законопроект Зеленського має ознаки конституційного перевороту

Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький заявив, що законопроект президента Володимира Зеленського про звільнення суддів КСУ має ознаки конституційного перевороту.

Про це Тупицький заявив на брифінгу.

“З’являється законопроект, який за ніч склепали, який має ознаки конституційного перевороту в Україні. Я це відповідально заявляю. Що має відбутися у вівторок – скасувати рішення КСУ. Чому указом президента? Навіщо втягувати в це парламент? Один чоловік взяв на себе відповідальність, не треба підв’язувати колективну відповідальність, за якою ніхто відповідати не буде “, – сказав глава КСУ.

На його думку, оточення президента Володимира Зеленського робить дуже “погану роботу”, яка спрямована на створення “кнопкового суду”. Він також заявив, що президент не зустрічався з ним, щоб вислухати пояснення.

Раніше, в Конституційному суді заявили, що підтримують введення відповідальності за недостовірне декларування. Однак антикорупційне законодавство повинно чітко визначати коло суб’єктів злочину.

28 жовтня Конституційний суд України (КСУ) опублікував рішення, яким була скасована кримінальна відповідальність за декларування недостовірної інформації. Також КСУ визнав такими, що не відповідають Конституції України, деякі пункти і статті закону України “Про запобігання корупції”, які стосуються повноважень НАЗК.

Після цього НАЗК заявило про закриття реєстру електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду. “Рішення Конституційного суду повертає Україну не в 2013 рік, а в 1991-й, коли взагалі в принципі не існувало ніякого антикорупційного законодавства. Воно повністю скасовує всі механізми запобігання корупції, які були вибудувані за роки незалежності”, – заявив глава НАЗК Олександр Новіков.

Після цього Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повідомило, що має закрити 110 кримінальних проваджень щодо посадовців через рішення КСУ, який скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. У НАБУ вважають це рішення КСУ політичним.

29 жовтня свою тривогу з приводу рішення КСУ висловили посли країн “Великої сімки” в Україні. “Посли країн G7 стривожені зусиллями скасувати антикорупційні реформи, що відбулися після Революції гідності”, – йшлося, зокрема, в заяві.

Зеленський вніс до парламенту законопроект, згідно з яким припиняються повноваження складу Конституційного Суду України. Проект закону №4288 “Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства” зареєстровано на сайті парламенту 29 жовтня.