У ніч на неділю в небі можна буде побачити блакитний Місяць

В ніч з 31 жовтня на 1 листопада в небі можна буде спостерігати рідкісне астрономічне явище: так званий блакитний Місяць.

Як підкреслює “Бі-бі-сі”, це вже другий повний Місяць в жовтні (вперше – 1 жовтня). Саме через рідкість цього явища воно і отримало свою назву: вираз Once in a Blue Moon в англійській мові означає “вкрай рідко, майже ніколи”.

В ночь на воскресенье в небе можно будет увидеть голубую Луну

Як зазначає Space.com, явище має мало спільного з кольором. Хоча іноді Місяць дійсно може здаватися блакитним через зменшення розсіювання світла у зв’язку з наявністю в атмосфері Землі частинок пилу або диму.

Останній раз два повні місяця в одному місяці спостерігалися в березні 2018 року. Наступний раз його можна чекати в серпні 2023.

Вперше з 1944 року повний місяць видно в усьому світі у всіх часових поясах. Наступний раз таке явище очікується в 2039.

Нарешті, в цьому році повний місяць також можна назвати “мікромісяцем”, оскільки супутник Землі віддалиться на максимальну відстань. Наприклад, 30 жовтня Місяць був на 406 394 км від Землі, що помітно далі середнього (384 500 км). Втім, звичайний спостерігач це навряд чи помітить.