У НАТО назвали вибори в Грузії конкурентними

Парламентські вибори, які відбулися в Грузії 31 жовтня, були конкурентними.

Про це в неділю заявив спостерігач від Парламентської асамблеї НАТО Осман Аскін Бакs, підбиваючи підсумки виборів.

“Це були важливі вибори для Грузії, так як Грузія переходить на парламентську модель правління. Вчора ми спостерігали за конкурентними виборами, на яких дотримувалися фундаментальної свободи, однак вони не були бездоганними. Біля виборчих дільниць були активісти, які наводили певний страх (на виборців – ред.) “, – сказав він.

Як в свою чергу зазначив глава місії спостерігачів БДІПЛ / ОБСЄ Джилліан Стірк, “на виборах основні свободи, свобода вираження та інші були дотримані”. Що стосується висвітлення виборів, то, за його словами, воно було “різноманітним, однак були й такі [ЗМІ], які служили певним бізнесовим інтересам”.

У Грузії в суботу відбулися парламентські вибори. Вони проходили за змішаною системою: 120 депутатів обиралися за пропорційною системою, а 30 – за мажоритарною. У боротьбі за 150 депутатських місць брали участь 48 партій і два політичні блоки. Після підрахунку 91,81% бюлетенів правляча партія “Грузинська мрія – Демократична Грузія” набирає 48,13% голосів. На другому місці знаходиться опозиційний блок “Єдина опозиція” Сила в єдності”, до складу якої входить партія “Єдиний національний рух” Міхеіла Саакашвілі. Блок набирає 26,84% голосів.