В Алжирі відбувається загальнонаціональний референдум щодо поправок до конституції

Загальнонаціональний референдум щодо поправок до конституції проходить в неділю в Алжирі.

За даними Незалежного національного виборчого органу (ННВО), прийняти в ньому участь мають право понад 24 млн громадян країни.

Проект поправок був вироблений групою експертів у галузі конституційного права на основі більш ніж 5 тис. пропозицій, внесених представниками політичних сил, громадянського суспільства, профспілок і студентських рухів. 6 вересня поточного року поправки до конституції схвалив уряд Алжиру, після чого 10 і 12 вересня те ж саме зробили депутати нижньої (Національних народних зборів) і верхньої (Ради нації) палат парламенту.

За словами президента Алжиру Абдельмаджід Теббуна, пакет конституційних поправок “відповідає вимогам побудови сучасної держави і відповідає запитам” народного протестного руху “Хіракі”. Найважливіші зміни в основному законі стосуються можливості продовження президентського мандата тільки один раз, скорочення повноважень глави держави, щоб уникнути авторитарних перегинів, а також забезпечення поділу і балансу владних повноважень.

Крім того, поправки покликані закріпити основні права і громадські свободи, гарантувати незалежність правосуддя, посилити механізми запобігання корупції та боротьби з нею. Як пообіцяв Теббун, слідом за референдумом піде “перегляд виборчого кодексу, щоб забезпечити законність виборів для захисту народної волі і заохочення появи на політичній сцені нового покоління обраних посадових осіб”.

Загальнонаціональний референдум проходить в день 66-ї річниці початку Національно-визвольної війни за незалежність Алжиру від Франції (1954-1962).

На думку ініціаторів внесення поправок, нова конституція Алжиру “відповість на вимоги учасників масових протестних акцій”, які розпочалися 22 лютого 2019 року. Спочатку люди домагалися відходу з поста президента Бутефліки (1999-2019). Після того, як 2 квітня 2019 року його склав повноваження, вони стали вимагати негайної відставки інших представників режиму, включаючи не тільки високопоставлених чиновників, а й армійську верхівку. На думку протестувальників, тільки докорінна зміна системи влади дасть можливість поміняти політичний і соціально-економічний курс і вивести Алжир із затяжної кризи.