Вчені перевірили придатність марсіанського грунту для рослинництва

Група дослідників з США створила кілька моделей марсіанського грунту для вивчення його придатності до рослинництва. Дослідження опубліковане в науковому журналі Icarus.

Одним із завдань потенційних пілотованих місій на Марс стане використання місцевих ресурсів для виробництва продуктів харчування. Раніше вчені проводили деякі експерименти по відтворенню марсіанських умов для вирощування рослин, проте ці моделі були дуже недосконалими.

Група вчених із США під керівництвом Лаури Факрелл з департаменту геології Університету Джорджії побудувала п’ять моделей марсіанського грунту, грунтуючись на всіх даних, зібраних автоматичними місіями. Для побудови цих моделей вчені враховували не тільки дані про зміст тих чи інших речовин, але і доступну інформацію про структуру марсіанського грунту.

Вони встановили, що марсіанський грунт містить основну частину поживних речовин, необхідних для вирощування рослин. Однак дослідники виявили, що землеробства на Марсі може перешкодити сама структура реголіту. Подальші дослідження з опорою на ці моделі повинні допомогти розробити методики по перетворенню марсіанського грунту в середу, придатну для рослинництва.

«Питання про те, чи зможемо ми використовувати марсіанський ґрунт для отримання продовольства, матиме велике значення при вирішення питання про здійсненності пілотованих місій», – підкреслила провідний автор дослідження.