Зеленський прирівняв відставку суддів КС з кредитом від МВФ

Президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність підтримати в Раді його ініціативу про розпуск Конституційного суду (КС), в іншому випадку країна втратить кредити Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Про це він заявив в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV.

“Ми отримали відразу багато сигналів від наших західних партнерів, ми отримали сигнал від МВФ, ніякої співпраці не може бути, ніякої місії можете не чекати, а я не хочу приховувати від нашого суспільства, про що йде мова. Якщо не буде місії, то у нас є і буде дірка в бюджеті, про яку ми всі відкрито можемо говорити”, – сказав він і пояснив, що така ситуація склалася через рішення Конституційного суду про скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

За словами Зеленського, міжнародні партнери України вказали на необхідність перезавантаження КС.

У зв’язку з цим президент закликав главу суду Олександра Тупицького “добровільно піти у відставку”, а в іншому випадку вважає за необхідне прийняти в Раді президентський законопроект про примусовий перезапуск суду. Він також заявив, що не боїться можливого політичного протистояння в разі такого рішення.

“Всі заяви депутатів, які боятися через неконституційність законопроекту про дострокове припинення повноважень КС, ніхто не буде пам’ятати через п’ять-десять років, навіть через рік, але всі будуть пам’ятати, як ми почали оновлювати судову систему України з найскладнішого етапу – оновлення складу КС”, – резюмував він.

Крім того, Зеленський лякав депутатів ВР розпуском парламенту, якщо вони не відправлять у відставку суддів КС.

Раніше, суддя Конституційного суду України Ігор Сліденко вважає, що президент країни Володимир Зеленський у своїх коментарях щодо ситуації в КСУ вже «наговорив собі на 150 років в’язниці».

30 жовтня голова КСУ Олександр Тупицький закликав президента Володимира Зеленського зустрітися з ним та обговорити нинішню політичну кризу, яка склалася після скасування КСУ низки антикорупційних норм.

27 жовтня Конституційний суд визнав статтю “Декларування недостовірної інформації” 366-1 Кримінального кодексу такою, що не відповідає Основному закону.

Після цього Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання рішення Конституційного Суду закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Експерти заявили, що таким чином, КСУ заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів.

З приводу цього рішення президент Володимир Зеленський скликав закрите засідання Ради національної безпеки та оборони для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці. За результатами засідання міністр юстиції заявив, що у Верховній раді вже 30 жовтня зареєструють законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному суді.