В Ірані очікують пом’якшення позиції США до Тегерана за президентства Байдена

В Ірані висловили сподівання на пом’якшення позиції США стосовно Тегерана, коли кандидат від Демократичної партії Джо Байден обійме посаду президента, повідомляють іранські ЗМІ.

“Порушення міжнародних договорів, від екологічних до економічних, жорстокі санкції проти іранського народу, а також підтримка тероризму й расизму лягли в основу політики Трампа”, – заявив віце-президент Ірану Есхак Джахангірі, повідомляє Press TV.

“Нарешті, з оголошенням результатів виборів у США, епоха Трампа та його авантюрної і войовничої команди добігла кінця. Я сподіваюся, ми побачимо зміну деструктивної політики Сполучених Штатів, повернення до дотримання законів і міжнародних зобов’язань, повагу до держав”, – зазначив Джахангірі.

При цьому він наголосив, що в Ірані “не забудуть біль і політику максимального тиску Трампа”, а також убивство генерала Кассема Сулеймані.

Високопоставлений іранський дипломат, у минулому заступник міністра закордонних справ Аліреза Моаєрі в інтерв’ю агентству “ІРНА” заявив, що “Байдену слід говорити з Іраном мовою поваги, а не санкцій”.

На його думку, “Байден краще розуміє Іран, ніж розумів його Трамп”. “Попри те, що американський тиск і санкції створили труднощі для Ірану, їм не вдалося змусити Іран змінити свою політику та принципи”, – наводить агентство його слова.

Він також заявив, що Трампу не вдалося впоратися з внутрішніми викликами США та із завданнями зовнішньої політики, і саме це призвело його до невдачі на виборах. Згідно з його думкою, Трампа підвів односторонній підхід.

Напередодні заступник глави МЗС Ірану Саїд Аббас Аракчі заявив, що “результати американських виборів не змусять Іран змінити свою політику”. Він також зазначив, що не вважає, що політика США щодо Ірану зміниться докорінно в разі обрання Байдена, проте він вважає, що до адміністрації США прийдуть нові люди, і, можливо, підхід до питань, пов’язаних з Іраном, зміниться. Він також зазначив, що передусім слід почекати й подивитися, чи змінюватиметься підхід США, і потім робити висновки й будувати припущення.

Президент Ірану Хассан Рухані також напередодні виступив із заявою, в якій закликав майбутню адміністрацію США “засвоїти урок” із ситуації, до якої призвели рішення Трампа щодо Ірану.

Раніше Джо Байден оголосив себе переможцем виборів президента США в 2020 році. Дональд Трамп має намір оспорювати результати голосування в деяких штатах.