Нову пенсійну систему повинні прийняти до кінця року: що запропонував Кабмін

Найближчими днями в парламенті може бути розглянутий законопроєкт про накопичувальні пенсії – №2683.

На одному з останніх засідань уряду було вирішено просити Верховну Раду розглянути його як першочерговий і повністю прийняти до кінця 2020 року.

Що пропонує законопроєкт:

на початку існування другого рівня пенсійної системи пропонується 3% зарплати перераховувати на особистий пенсійний рахунок працівника (1% – з суми, яку отримує працівник, і 2% платить роботодавець);
щоб не збільшилася податкове навантаження на бізнес, передбачається знизити розмір внесків до солідарної системи – ЄСВ – на ті ж 2%. Згодом відсоток відрахувань може бути збільшений до 7%;
гроші учасників системи зберігатимуться в банках. А розпоряджатимуться ними (інвестувати, змушувати працювати) компанії-адміністратори – по аналогії з тим, як це відбувається зараз в системі добровільного пенсійного накопичення (третьому рівні пенсійної системи).

Законопроєктом передбачено, що він набуде чинності з 2021 року, а пенсійні відрахування почнуть стягуватися з 2023 року. Але, по-перше, законопроєкт вже майже рік пролежав у парламенті, тож законодавчу базу тепер навряд чи встигнуть підготувати до 2021 року.

Проте Мінсоцполітики пропонує прискорити запуск системи. Тобто почати стягувати платежі не з 2023, а з 2022 року.

Якщо законопроєкт остаточно ухвалять до кінця 2020-го, внески на особистий пенсійний рахунок почнуть брати з 1 січня 2022 року.

На етапі обговорення законопроекту найбільші заперечення викликала ідея створення Пенсійного казначейства. Експерти висловлювали побоювання, що це призведе до монополізації системи і створить високі корупційні ризики. А крім того, потребує багато грошей з бюджету для створення нової юрособи з нуля.

На думку багатьох, впроваджувати обов’язкове пенсійне накопичення цілком можна на базі існуючої пенсійної інфраструктури.

У Мінсоцполітики також пропонують вводити обов’язкове пенсійне накопичення на базі вже існуючої пенсійної інфраструктури. Це прискорить запуск системи і дозволить уникнути зайвих витрат, вважають в міністерстві.