РФ планує зірвати відкриття нових КПВВ на Донбасі – українська делегація в ТКГ

Росія має намір завтра зірвати відкриття нових контрольних пунктів в`їзду-виїзду «Щастя» та «Золоте» на лінії розмежування Донбасі.

Про це повідомляється на сторінці української делегації у Тристоронній контактній групі у Facebook.

Учасники мінських переговорів від України звернули увагу на заяви прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова про те, що надання громадянства РФ жителям окупованої частини Донбасу за спрощеною процедурою є нібито піклуванням про етнічних росіян. Водночас з боку Росії про відсутність медичного і соціального піклування про громадян України, що живуть в ОРДЛО.

У цьому зв`язку, зауважують українські перемовники, виникає ряд запитань, і зокрема: як надання паспорта РФ громадянам України в ОРДЛО сприяє вирішенню росіянами медичних та соціальних питань.

«Може, Кремль вирішив все ж таки почати виконувати Розділ ІІІ Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення під час війни та визнав тим самим себе окупантом? Якщо ні, то про яке забезпечення українських громадян на території України йдеться?» – наголошується у заяві.

При цьому українська делегація пояснила, що робиться Києвом для піклування про громадян на окупованій території. Зокрема, підготовано до відкриття 10 листопада не лише КПВВ у Золотому та Щасті, але й сервісні центри.

«Але щойно ми почули, що російська сторона відновлювати їх роботу не збирається. На жаль. Тому що відкриття КПВВ стало б справжнім піклуванням про мирних мешканців, полегшенню життя яких приділяє стільки уваги пан Пєсков», – йдеться у заяві.

Також сказано, що РФ не виконує досягнутих під час зустрічі радників лідерів країн-членів «Нормандського формату» 11 вересня у Берліні домовленостей про забезпечення безперешкодного доступу представникам МКЧХ. «На відміну від України, яка надає повний і безперешкодний доступ представникам МКЧХ до осіб, які обґрунтовано звинувачуються у скоєнні злочинів і утримуються на території України», – наголошується у заяві.

Українські перемовники зауважують, що прес-секретар президента РФ зазначає, що нову зустріч в «Нормандському форматі» та на вищому рівні варто було провести для підбиття проміжних підсумків.

При цьому делегація України підкреслює, що Київ чітко та послідовно виконує свою частину домовленостей щодо реалізації «Загальних узгоджених висновків Паризького саміту в Нормандському форматі 9 грудня 2019 року».

«Системні дії України у цьому відношенні засвідчені послами держав-учасниць «Великої сімки», представниками ООН та ОБСЄ, інших міжнародних організацій. Чого, на превеликий жаль, не можна сказати про російську сторону», – йдеться у заяві.
Представники української делегації у ТКГ додають, що «особливо болісно по потребах громадян України з обох боків лінії розмежування має вдарити зрив відкриття КПВВ, запланований на завтра, 10 листопада».

«Складається враження, що Кремль не здатний гарантувати виконання домовленостей, які підписав президент РФ В.Путін. Що нижчі за рангом виконавці компрометують очільника РФ. Проведення до кінця поточного року нової зустрічі на вищому рівні у «Нормандському форматі», яка б підбила підсумки року спроб виконати попередні домовленості, досягнуті за результатами Паризького саміту у грудні 2019 року, та під час якої було б обговорено плани щодо подальшого їх виконання, – ось який вихід бачить українська делегація в ситуації, що склалася», – резюмується у заяві.