У підземні сховища України закачали 10 млрд кубометрів газу європейських компаній

Оператор газотранспортної системи України за 10 місяців 2020 року транспортував з країн Євросоюзу в Україну в режимі shorthaul 6,1 млрд куб. м газу і 0,015 млрд куб. м вже реекспортовано назад у країни ЄС, повідомляє прес служба ОГТСУ.
“Зі зміною сезонів трейдери почали перші відбори свого газу зі сховищ і його реекспорт назад у країни ЄС. Також зауважу, що в останню декаду жовтня збільшився потік з українських ПСГ в Угорщину, коли точка з’єднання Mosonmagyaróvár на кордоні Угорщина-Австрія перебувала на ремонті. Українська ГТС і нові зручні послуги – shorthaul і митний склад – дозволяють операторам суміжних ГТС покрити не тільки комерційний попит, а й ситуації ризиків перебоїв поставок природного газу”, – зазначив комерційний директор ОГТСУ Євген Тодоров.

З моменту запуску послуги сервісом shorthaul скористалися 24 замовники-нерезиденти та 5 українських компаній.

Практично всі обсяги по shorthaul були спрямовані трейдерами в підземні сховища газу на зберігання в режимі митний склад. Всього з початку року ОГТСУ, відповідно до замовлень клієнтів, направив оператору ПСГ для зберігання на митному складі 10,1 млрд куб. м газу (у тому числі обсягами по shorthaul).

Відзначимо, запаси газу в українських підземних сховищах станом на 1 листопада досягли 28,3 млрд куб. м, що на 30% більше, ніж рік тому.