Мінкультури України виступило проти карантину вихідного дня

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) України виступає проти введення карантину вихідного дня через поширення коронавірусної хвороби.

Про це написав у Telegram міністр Олександр Ткаченко.

«З огляду на те, які наслідки для сфери культури, креативних індустрій може спричинити карантин вихідного дня, МКІП не підтримує цю ініціативу. Сотні тисяч працівників в Україні можуть залишитися без роботи. Тобто йдеться про життя та існування людей. Окреме питання, чи витримає економіка України, якщо свою роботу призупинить сфера, яка генерує від 2 до 4% ВВП. І це ми говоримо в розрізі сфери культури, хоча варто пам’ятати, що загалом аналогічні ризики й для мікро, малого та середнього бізнесу», – йдеться в повідомленні, пише detector.media.

На думку міністерства, заклади культури – не епіцентр для розповсюдження вірусу.

«Контролювати дотримання карантинних обмежень у закладах культури чи не найпростіше: потік людей регулюється, розсадка визначається, те, щоб відвідувачі перебували у масках та температурний скрингінг – постійно відслідковується, дезінфікуючі засоби завжди в доступі. Тому закривати сферу, яка фактично є взірцем для багатьох галузей по виконанню санепідем вимог МОЗ, – рішення, що призведе до фінансових втрат в бюджеті України. Заборона на роботу в вихідні дні для закладів культури та креативних індуйстрій призведе до зменшення і без того критичних доходів ще додатково на 50% і більше», – зазначено в заяві МКІП.

У міністерстві додали, що українцям потрібно залишити можливість відвідати театр чи кінотеатр, щоб емоційно розвантажитись під час пандемії.

Нагадаємо, голова медичного комітету Верховної Ради Михайло Радуцький запропонував запровадити в Україні карантин вихідного дня ще на початку жовтня 2020 року. У листопаді Міністерство охорони здоров’я заявило, що підтримує цю ініціативу. Зокрема, 9 листопада головний санітарний лікар України, заступник міністра Віктор Ляшко повідомив, що уряд проголосує питання впровадження «карантину вихідного дня» найближчим часом.