Стійкий імунітет до COVID виробляється лише в частини перехворілих – вчені

Дослідники з США вивчили ймовірність придбання стійкого імунітету до COVID-19 і з’ясували, що в більшості людей антитіла зникають незабаром після хвороби. Однак у 20% осіб вони не тільки не зникали, а й посилювалися.

Про це повідомляє видання Наука з перших рук.

Відзначається, що вчені працювали зі зразками крові 92 осіб, які перехворіли на COVID-19 легкого або середнього ступеня тяжкості з березня по червень 2020 року.

“У 10-15% цих людей специфічні антитіла не були виявлені вже незабаром після одужання. Спостереження за іншими показало, що через три місяці в більшості титри антитіл знизилися на 72-88% в залежності від вірусного антигена, на який вони були націлені. Однак приблизно в п’ятої частини обстежуваних вони несподівано зросли”, – йдеться в повідомленні.

Через місяць з’ясувалося, що в тих, у кого рівень антитіл не падав, він ще підвищився. Імовірно, антиген може утримуватися в лімфоїдних тканинах протягом багатьох місяців після активної інфекції, і весь цей час може тривати “еволюція” В-лімфоцитів, основною функцією яких є виробництво та виділення антитіл. Частина В-лімфоцитів стає клітинами пам’яті, які при повторному зараженні забезпечать швидку імунну відповідь.

Відзначається, що ті, хто швидко одужав від COVID-19, мають “високоякісну” імунну відповідь на SARS-CoV-2, при якому організм добре справляється із захворюванням і краще виробляє клітини, що забезпечують тривалий захист.

Крім високого рівня антитіл, для такого типу імунної відповіді характерні високий рівень мутацій у генах, що визначають різноманітність вірус-специфічних В-клітин пам’яті, і велика чисельність активованих імунних клітин іншого типу – Т-клітин, необхідних для становлення набутого імунітету.

“На жаль, з чим пов’язані такі відмінності між людьми, поки точно невідомо. Одне з припущень – наявність клітин пам’яті до інших коронавірусів, що викликають звичайні ГРВІ, які й полегшують відповідь на SARS-CoV-2”, – зазначає видання.

При цьому в осіб, що перехворіли іншими коронавірусами, динаміка рівня антитіл має той самий характер: у деяких з них рівень близький до фонового вже через три-п’ять місяців після хвороби, а в інших він і через рік близький до пікового.