Шмигаль “просить” Раду звільнити Ситника

Кабінет міністрів України підтримав закон про право Верховної ради звільняти директора Національного антикорупційного бюро України. Зміни в закон про НАБУ обумовлено рішенням Конституційного суду.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час позачергового засідання уряду.

Він повідомив, що уряд подасть до Верховної Ради зміни до відповідного закону, які розв’яжуть обидва ці питання.

“Пропонуємо встановити повноваження Парламенту ухвалювати рішення про звільнення Директора Національного бюро з посади за наявності підстав чітко виписаних у законі. При цьому важливим положенням запропонованого законопроекту є позиція, що нинішній керівник НАБУ продовжує здійснювати свої повноваження до моменту призначення нового керівника.

Таким чином, ми зміцнюємо антикорупційну архітектуру та залишаємося вірними антикорупційній політиці”, – заявив Шмигаль.

Нагадаємо, НАБУ оскаржило рішення Окружного адмінсуду Києва про звільнення глави Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Національне антикорупційне бюро України створили 2015 року. З моменту заснування його очолює юрист Артем Ситник. Згідно із законодавством, завдання НАБУ – протидія корупційним правопорушенням, вчиненим найвищими посадовцями.

У травні 2020 року у КС надійшло подання від 51 народного депутата. У ньому йшлося про те, що п’ятий президент України Петро Порошенко, призначаючи директора НАБУ, вийшов за межі своїх повноважень.

28 серпня КСУ оприлюднив рішення за цим поданням. Суд зробив висновок, що указ про призначення Ситника був неконституційним, оскільки в Основному законі чітко визначено перелік посад, на які призначає президент (серед них директора НАБУ немає). Видавши указ про призначення Ситника, Порошенко перевищив свої конституційні повноваження, вважають у КСУ.

26 жовтня ОАСК у межах розгляду позову колишнього глави другого підрозділу бюро Олександра Карєєва до НАБУ про незаконність його звільнення прийняв низку ухвал, якими передбачив передання повноважень Ситника одному з його заступників, і дав низку вказівок Кабміну, Мін’юсту і Раді національної безпеки і оборони.