ВР ухвалила закон щодо польського кредиту на розвиток дорожньої інфраструктури

Верховна рада схвалила в другому читанні законопроект №3039а, яким розблокувала кредит від уряду Польщі.

За документ проголосували 304 нардепи.

Йдеться про кредит на 100 млн євро, виділений для реалізації інфраструктурних проектів на пунктах пропуску через кордон у західних регіонах.

Закон передбачає внесення змін до Податкового кодексу щодо ставки податку на додану вартість з окремих операцій на період реалізації відповідного договору з Польщею про надання цього кредиту. Угоду про залучення кредиту уряди країн підписали ще в 2015 році.

Отже, тимчасово за нульовою ставкою ПДВ оподатковуються операції з постачання товарів/послуг на митній території України, які здійснюються безпосередньо виконавцями, зареєстрованими в Польщі, та їх представництвами, зареєстрованими на митній території України.

Операції оподатковуються відповідно до контрактів, укладених на виконання цього договору із замовниками проектів з розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури та облаштування пунктів пропуску українсько-польського кордону та інших проектів, що будуть погоджені сторонами договору та фінансуватимуться в рамках окремих контрактів між експортерами з Польщі та юридичними особами – резидентами України.

Зазначимо, у рамках цього кредитного договору “Укравтодор” має отримати 68 млн євро (розвиток дорожньої інфраструктури на підходах до 6 пунктів пропуску на українсько-польському державному кордоні), Державна митна служба – 25 млн євро (на облаштування пунктів пропуску “Шегені”, “Краковець”, “Рава-Руська”), Держприкордонслужба – 7 млн євро (реконструкція 7 відділів відомства).