Угорщину і Польщу звинуватили в блокуванні антикризового бюджету ЄС за рахунок європейців

Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен звинуватила Угорщину та Польщу в тому, що вони за рахунок мільйонів європейців блокують прийняття антикризового бюджету Євросоюзу, і запропонувала їм звернутися до Суду ЄС, якщо вони сумніваються в законності умов розподілу грошей.

“Дві держави-члена висловили сумніви, – заявила вона у вівторок на відеоконференції парламентаріїв, не назвавши Угорщину і Польщу за іменами. – У липні всі 27 глав держав і урядів узгодили новий механізм обумовленості (розподілу коштів – ред.). Фактично, він усуває порушення принципу верховенства права, які загрожують європейському бюджету, і тільки це”.

“Ми вважаємо, що механізм обумовленості доречний, сумірний і необхідний, – продовжувала фон дер Ляйен. – І важко уявити, щоб хтось міг заперечити. Але якщо у когось є юридичні сумніви, тобто дуже ясний шлях: звернутися до Суду ЄС (в Люксембурзі – ред.). Це місце, де ми зазвичай обговорюємо розбіжності щодо юридичних текстів. І не за рахунок мільйонів європейців, які відчайдушно чекають нашої допомоги, тому що ми знаходимося в глибокій кризі”.

Польща і Угорщина перед листопадовим самітом ЄС заблокували прийняття союзного бюджету в розмірі 1,82 трлн євро, призначеного для подолання кризи COVID-19. Розбіжності виникли через нового механізму розподілу союзних коштів, який дозволить Єврокомісії блокуватиме переведення грошей з Фонду відновлення, сума якого становить 750 млрд євро, країнам ЄС, обвинуваченим в порушенні принципу верховенства права. В даний час найчастіше такі звинувачення звучать на адресу Будапешта і Варшави.