ООН закликала допомогти сотням тисяч моряків, які застрягли в морі

ООН закликала допомогти сотням тисяч моряків, які застрягли в морі або не мають можливості повернутися додому через пандемію COVID-19.

Про це сказано в резолюції організації, повідомляє Радіо Свобода в середу, 2 грудня.

“Тим не менш, сьогодні сотні тисяч моряків застрягли на борту своїх суден. Через обмеження на пересування і закриття кордонів вони не можуть залишити свої кораблі і повернутися додому після довгих місяців безперервної роботи. Вони фізично і морально виснажені”, – заявила на Генасамблеї дипломат ЄС Пеггі Віссерс.

У резолюції ООН закликає уряди забезпечити зміну морських екіпажів, поїздки та репатріацію.

Зокрема, держави-члени закликають “призначати моряків і інший морський персонал ключовими працівниками”. Морська галузь сподівається, що таке визначення дозволить морякам увійти до списку пріоритетних груп для отримання майбутніх вакцин проти коронавірусу.

Зараз близько 400 тисяч з 2 мільйонів моряків в світі застрягли в морі через обмеження на поїздки. При цьому Китай, Філіппіни, Індонезія, Росія і Україна входять в першу п’ятірку країн, що надають моряків для комерційних суден, на які припадає 90 відсотків світової торгівлі.

Раніше в ООН повідомили, скільки людей живуть в рабстві. В ООН закликали все громадянське суспільство захищати і підтримати жертв рабства, а також посилювати колективний внесок у боротьбу з цими “огидними практиками”.

Також повідомлялося, що в ООН попередили про дефолти країн через COVID. Обсяги зовнішньої заборгованості, що зростають на тлі пандемії, можуть обернутися неминучою хвилею “суверенних дефолтів”, заявив генсек ООН.