Глава МЗС ФРН не виключив розширення санкцій ЄС проти Мінська

ЄС може в черговий раз розширити санкції проти Мінська, якщо влада не почне діалог з протестуючими. Про це заявив в середу глава МЗС ФРН Хайко Маас у зверненні до учасників онлайн-конференції під назвою “Мінський форум”.

Маас нагадав, що ЄС вже ввів два блоки санкцій.

“Якщо Лукашенко і його прихильники не піддадуться, то ми крок за кроком розширимо ці санкції, це рішення ЄС, – додав він. – Ми консультуємося з нашими європейськими партнерами, як можна зібрати неспростовні докази щоденних порушень прав людини в Білорусії і в кінці кінців почати судове переслідування винних”.

У Білорусії 9 серпня пройшли президентські вибори. Згідно з даними ЦВК, перемогу на них здобув чинний глава держави Олександр Лукашенко, отримавши 80,10% голосів. Друге місце з 10,12% зайняла Світлана Тихановська, яка не визнала результати голосування. Відразу після підбиття підсумків голосування в Білорусі почалися масові акції протесту, які в перші дні вилилися в зіткнення з співробітниками органів правопорядку, вони тривають донині.

До теперішнього часу ЄС ввів два блоку санкцій проти Мінська, заходи торкнулися 55 представників керівництва країни, в тому числі президента Олександра Лукашенка і представників силових структур. Всім їм заборонений в’їзд в ЄС, їхні рахунки в європейських банках, якщо будуть виявлені, підлягають заморожуванню.