Антон Геращенко: МВС продовжує роботу з громадянами, які були ошукані забудовниками

Сьогодні, 2 грудня, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко провів зустріч з власниками квартир у ЖК «Приозерний» та «Східна брама», які постраждали від махінацій недобросовісних забудовників. 

Заступник міністра внутрішніх справ пояснив, що МВС разом з КМДА та новим керівником Державного архітектурно-будівного контролю розробити спрощену систему введення в експлуатацію тих будинків, які були покинуті забудовниками, де неможливо в існуючому порядку довести справу до кінця, але там вже живуть люди.

«Що стосується ЖК «Східна брама», то люди своїми силами створили кооператив, який протягом року багато чого зробив для комфорту жителів будинку. Однак, у них немає права на землю, а квартири не здані в експлуатацію. Наразі кооператив ЖК «Східна брама» навіть створили власну котельну, яку отоплюють пеллетами. Що дозволяє їм економити на опаленні. Вважаю, що необхідно підтримати такі ініціативи людей і дозволити роботу цієї котельні. Тим більше, що вся документація впорядкована, а сама котельня не заважає нікому навколо», – підкреслив він.

Власники квартир ЖК «Східна брама» розповіли, що  забудовник залишив їх з недобудовою сам на сам ще 29 березня 2019 року.

«Лишили нас з дизельним генератором. Дуже часто люди сиділи без світла. У нашому випадку, це без води і без тепла. За рік ми зробили багато покращень за свої власні кошти. Під першою секцією будинку ще рік тому була величезна яма, яка утворилась від неправильного розташування труб. Ми все це вирішували своїми силами», – розповідає голова кооперативу.

Заступник міністра зазначив, що  ЖК «Приозерний» чекає лише підключення комунікацій.

«На об’єкті ЖК «Приозерний» необхідно збирати державні організації, які почали вкладати кошти у будівництво, та на даному етапі, необхідно визначитись з подальшою долею цієї будівлі. Наразі необхідно підключити комунікації та поставити ліфти, щоб люди могли вже вселятися у придбані квартири», – сказав Антон Геращенко.

Власники квартир у ЖК «Приозерному» діляться, що до квартир були підведені труби центрального опалення, але все вирізали.

«Нам довелося наймати людей для охорони будинку, бо абсолютно все почали вирізати. Немає навіть електроенергії для охорони. Кошторисна вартість будинку 160 мільйонів. Люди, які купили квартири у фірми «Інтерпреміум», створили кооператив. Але це тільки частина жителів. Наразі всі намагаються приєднатися до цього кооперативу. Щоб КМДА вже могла винести проект рішення і передати землю на баланс кооперативу», – пояснюють постраждалі від махінацій.

Раніше, 30 листопада, в Міністерстві юстиції відбулась робоча зустріч з питань сприяння постраждалим інвесторам у добудові об’єктів незавершеного житлового будівництва за участі заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка. Питання зокрема стосувалися забезпечення контролю з боку Мін’юсту у сфері реєстрації майнових прав на об’єкти незавершеного будівництва, що не введені в експлуатацію, нормативного врегулювання існуючих прогалин у законодавстві, а також напрацювання механізму щодо недопущення так званих «подвійних продажів» нерухомості та інших зловживань з боку шахраїв і реєстраторів.

Нагадаємо, минулого тижня заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко провів зустріч з ошуканими жителями ЖК «Флагман», «Стародарницький», «Нова Хвиля», «Родинний Затишок», «Мегасіті» і «Деміївський квартал». Всі перераховані житлові комплекси входять до компанії «Укогруп».

Зазначимо, що МВС та група народних депутатів вже напрацювали законопроект, який вирішить проблему недобросовісних забудовників у майбутньому. Також є прогрес у вирішенні проблем з опаленням будинків ЖК “Евріка”.

Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що питання незаконних забудов потребує спільних зусиль депутатського корпусу, профільних міністерств, Київської міської державної адміністрації, обласних адміністрацій в регіонах та правоохоронних органів. Нагадаємо, правоохоронці розслідують кримінальне провадження щодо фінансових махінацій керівництва банку «Аркада».

Нагадаємо, що 23 листопада під головуванням Антона Геращенка проведено чергове онлайн-засідання Міжвідомчої робочої групи з питань сприяння постраждалим інвесторам у добудові об’єктів незавершеного житлового будівництва.

Департамент комунікації МВС України