На рахунках лікарень України застрягли 10 млрд

На рахунках Міністерства охорони здоров’я і лікарень по всій Україні застрягли мільярди гривень, і це свідчить про неефективне використання бюджетних коштів, заявили в Мінфіні.

На рахунках медичних установ в Україні перебувають значні залишки сум, отриманих з державного бюджету. Це свідчить про неефективне використання бюджетних коштів. Про це заявив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев, посилаючись на останні дані, які є в розпорядженні Мінфіну.

За його словами, станом на 1 жовтня на рахунках 2220 лікарень ці кошти сукупно становили понад 10 млрд грн. Крім того, МОЗ до 1 грудня не витратило 20,9 млрд грн. Це свідчить про неефективне використання бюджетних коштів.

Майже половина закладів охорони здоров’я (1012 закладів) мали залишки коштів від 1 до 10 млн грн. У 14 залишки на рахунках становили від 50 до 100 млн грн. А в 4 лікарнях на рахунках виявилося більш ніж по 100 млн грн. Це такі: Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф – 144,3 млн грн; міська клінічна лікарня №4 Дніпровської міської ради – 134,5 млн грн; Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф – 122,8 млн грн; Сєвєродонецька міська багатопрофільна лікарня – 105,7 млн ​​грн.

Мінфін закликав медустанови і МОЗ використовувати кожну гривню і в подальшому використовувати кошти ефективно, адже в бюджет-2021 закладається збільшення витрат на медицину до 5% ВВП.