Газпром знайшов спосіб обійти європейські обмеження щодо будівництва Північного потоку-2

Газпром може обійти європейські обмеження на газопровід Північний потік-2 за допомогою контракту на поставки газу на німецький ринок, який уклав з австрійською компанією OMV, пише КоммерсантЪ у четвер, 3 грудня.

Як відомо, газова директива ЄС вимагає надавати половину потужності газопроводів незалежним постачальникам. За винятком маршрутів, поставки за якими почалися до травня 2019 року.

Видання зазначає, що Газпром не залишає спроб вивести газопровід з-під чинності регулювання, але одночасно, в жовтні цього року, він уклав контакт з OMV. Угода ніяк не пов’язана з чинним договором про постачання до Австрії.

За даними ЗМІ, контракт укладений на 15 років з об’ємом поставок – шість мільярдів кубометрів на рік.

При цьому поки невідомо, де саме австрійська компанія буде купувати газ. Експерти вважають, якщо закупівлі стануть вести на території Росії, то OMV виявиться тим самим незалежним постачальником, який зможе скористатися потужностями Північного потоку-2.

А якщо такі ж договори укладуть інші кредитори газопроводу, тобто Wintershall, Uniper, Shell і Engie, то в сукупності вони зможуть вибрати заблоковані для Газпрому обсяги.

Також наголошується, що для поставок доведеться змінити російське законодавство, оскільки наразі у Газпрому монопольне право на експорт російського трубопровідного газу. У цьому ж випадку європейські компанії, які виступають у ролі трейдерів, будуть фактично поставляти газ за кордон.

Проектом «Північний потік-2» передбачені будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з уже існуючим «Північним потоком-1».

Але через санкції, що їх ухвалила Палата представників Конгресу США в законопроекті про американський оборонний бюджет, компанії, які займаються будівництвом газопроводу «Північний потік-2», не змогли його добудувати.

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський ”Газпром”. Фінансування проекту здійснюють європейські компанії – французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.