У Сумах під облрадою через створення “російської коаліції” сталася бійка

У Сумах під час першої сесії новообраної Сумської обласної ради під самою будівлею установи сталася штовханина.

Поліція, застосовуючи сльозогінний газ, не давала пройти до зали представникам Правого сектору та Національного корпусу, які намагалися туди потрапити.

Один із активістів таки прорвався до сесійної зали та перервав засідання, заявивши, що у приміщення не допускають представників громадськості – учасників російсько-української війни.

Пізніше з’ясувалося, що до останніх спецпризначенці застосували сльозогінний газ. Натомість, на сесію вільно потрапили депутати міської та обласної рад попереднього скликання від партії «Опозиційна платформа – За життя».

Під час сесії депутати обрали нового голову облради. Ним став власник будівельної компанії «Федорченко» і найстарший депутат від фракції «Слуга народу» – 72-річний Віктор Федорченко. За нього свої голоси віддали 39 із 63 присутніх на сесії депутатів. Представника «Батьківщини» Вадима Лисого, який претендував на цю посаду, підтримав лише 21 депутат.

Згодом Федорченко запропонував обрати першим заступником голови облради представника від ОПЗЖ Олександра Стрельченка.

Після обговорення питання участь у голосуванні відмовилися брати в повному складі три із шести фракцій – «За майбутнє», «Батьківщина» та «Європейська солідарність», які покинули залу і сесію загалом аж до її завершення.

Шляхом таємного голосування облрада одноголосно обрала Стрельченка першим заступником голови. За нього віддали свої голоси всі 37 депутатів, які залишилися на сесії і представляли фракції ОПЗЖ, «Слуга народу» та «Наш край».

Депутат фракції “Європейська Солідарність” Олег Медуниця заявив, що в Сумській обласній раді відбулася змова провладної політичної сили “Слуги народу”, яка на словах є проєвропейською та виступає за євроатлантичну інтеграцію України, з відверто проросійською політичною силою “Опозиційна платформа – За життя” та “Наш край”.

“Це широка змова проти України тут в Сумській області. Про це треба знати, щоб запобігти реваншу проросійських сил в Сумській області, яка межує з країною-агресором. Хотів би звернутися до “слуг народу”, їм не соромно голосувати за представника “ОПЗЖ”, яка щодня нещадно критикує їх президента, керівництво якої раз в місяць уїздить до Путіна, цілується з ним і обнімається. “Слуги” з такими політичними силами створюють коаліцію”, – наголосив Олег Медуниця.

Він додав, що позиція фракції “Європейська Солідарність” в Сумській облраді зрозуміла і однозначна – не брати участі цьому шабаші.