Партія Санду опротестувала в КС Молдови обмеження її повноважень

Партія “Дія і солідарність” (PAS), головою якої є обраний президент Молдови Майя Санду, оскаржила в Конституційному суді прийняті напередодні поправки до закону про Службу інформації і безпеки (СІБ).

“Ми звернулися до Конституційного суду з питанням про неконституційність закону, згідно з яким СіБ виведена з-під управління президентом Молдови. Ми також запросили призупинити дію закону до тих пір, поки не буде винесено вердикт суду”, – повідомив в п’ятницю на своїй сторінці в Facebook депутат парламенту Молдови Сержіу Литвиненко.

Він опублікував запит в КС і аргументацію на 15 сторінках. Зокрема, депутат вказав на порушення статей Конституції, згідно з якими президент може вжити заходів для забезпечення безпеки держави”. На його думку, прийняті поправки в закон про СіБ позбавляють президента цих повноважень.

Нова парламентська більшість в минулий четвер обмежило повноваження президента, перевівши СІБ з підпорядкування президента у відання парламенту. Були прийняті ще кілька спірних законопроектів. Парламентська опозиція заявила про намір оскаржити всі ці закони в Конституційному суді. Обраний президент Молдови Майя Санду закликала співгромадян на акцію протесту 6 грудня.