Зловмисник за допомогою “вірусу” привласнив майже мільйон гривень українців, отримавши доступ до їхнього онлайн-банкінгу

Житель Полтавської області за допомогою “вірусу” привласнив майже мільйон гривень близько 100 громадян, зламуючи акаунти мобільних телефонів і збираючи персональні дані користувачів.

За допомогою цих даних він здійснював віддалений перевипуск сім-карток і надалі отримував доступ до їхнього онлайн-банкінгу.

Про це повідомив сайт Кіберполіції України.

“31-річний чоловік використовував шкідливе програмне забезпечення для злому облікових записів і доступу до телефонних книг користувачів. Серед контактів фігурант обирав номери близьких родичів потерпілого. Використовуючи таку інформацію, він здійснював віддалений перевипуск сім-карток через оператора мобільного зв’язку. Разом з доступом до сім-карток постраждалих зловмисник отримував доступ і до їхніх онлайн-банкінгів, звідки привласнював гроші”, – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці встановили, що від дій шахрая постраждали близько 100 осіб. Загальна сума збитку сягає мільйона гривень.

За місцем проживання зловмисника правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони та банківські картки. Все вилучене направлено на проведення відповідних експертних досліджень.

Зазначається, що чоловіку оголошено про підозру у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Зловмиснику загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Слідчі дії тривають.