Учасники COVAX отримають доступ до вакцин від COVID-19 в 2021 році

Країни-учасниці програми COVAX зможуть отримати доступ до вакцин проти коронавіруса в першій половині 2021 року оголосила Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ).

“Перші поставки, за прогнозами, почнуться в першому кварталі 2021 року в залежності від схвалення влади і готовності країн до доставки”, – йдеться в повідомленні.

Йдеться про домовленості на поставку понад 2 млрд доз вакцин, розроблених різними компаніями, включаючи AstraZenecа, Johnson & Johnson. З ними COVAX уклав угоди на 170 млн доз і на 500 млн доз відповідно.

“Мета COVAX – доставити два мільярди доз безпечних і ефективних вакцин, які отримали схвалення влади і попередню кваліфікацію ВООЗ, до кінця 2021 року. Ці вакцини будуть запропоновані всім країнам-учасницям в рівній мірі, пропорційно їх населенню”, – зазначає ВООЗ.

COVAX, або Глобальний фонд доступу до вакцин проти COVID-19, був заснований спільними зусиллями ВООЗ та Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI). Механізм покликаний забезпечити доступ до вакцин для країн з низьким і середнім рівнем доходів. За даними ВООЗ, в даний час в рамках ініціативи розробляється дев’ять вакцин-кандидатів, також ще дев’ять вакцин проходять оцінку. Всього в COVAX беруть участь 190 світових економік.