НАБУ відкрило провадження через втручання Венедіктової у справу Татарова

Національне антикорупційне бюро розслідує зміну складу групи процесуальних керівників у кримінальному провадженні, у якому фігурує заступник глави Офісу президента Олег Татаров, як втручання в роботу правоохоронних органів.Венедиктова, Ситник і Грищук провели нараду з питання посадки топ-корупціонерів » НОВЫЙ ФОРМАТ

Про це в.о. глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук розповів в інтерв’ю hromadske, що вийшло 25 грудня.

“Провадження відкрито. Дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені щодо втручання в роботу правоохоронних органів. Розслідує НАБУ”, – сказав він.

Грищук підкреслив, що НАБУ і САП 2 грудня випадково дізналися про зміну складу групи прокурорів.

“Прокурор із тієї групи, що була спочатку, йшов у суд підтримувати клопотання про обрання запобіжного заходу. Коли він уже був у суді, стало відомо, що змінилася група. Ми спочатку подумали, що це помилка, хотіли звернутися до генерального прокурора, потім зрозуміли, що це не помилка, що це була свідома дія”, – сказав Грищук.

Через зміну прокурорів, за його словами, новій групі знадобилося два тижні на те, щоб ознайомитися з матеріалами справи, після чого ті вручили Татарову доопрацьовану підозру. Після зміни групи прокурорів 2 грудня НАБУ звинуватило Венедіктову у втручанні, внаслідок якого детективи не змогли повідомити про підозру фігуранта.

Він зазначив, що початковий проєкт підозри Татарову змінили приблизно на 20%. За словами Грищука, йдеться про “процесуальні моменти”.

Законність зміни складу групи прокурорів – відповідальність генпрокурорки, підкреслив Грищук.

“Я б сказав так: у ст. 37 Кримінального процесуального кодексу, на яку посилалася Венедіктова в рішенні про зміну групи не описані ті обставини, які давали можливість змінювати склад прокурорів”, – зазначив він.

Татаров фігурує у справі про махінації із закупівлею квартир для Нацгвардії (головний фігурант – колишній нардеп і експрезидент корпорації “Укрбуд” Максим Микитась): 1 грудня 2020-го екснардепа і держексперта, який, за даними слідства, забезпечив видання висновку про мінімальну різницю між вартістю квартир на Печерську і на околиці Києва, повідомили про підозру в хабарництві. Слідство вважає, що експерт забезпечив проведення недостовірної експертизи в обмін на паркомісце вартістю 250 тис. грн.

Експерта заарештували з можливістю внесення 1 млн грн застави. Як сказав на засіданні суду прокурор, переговори про хабар міг вести Татаров.

Директор НАБУ Артем Ситник заявляв, що Татаров, коли працював юристом в “Укрбуді”, “фактично разом із Микитасем давав хабар”. Директор НАБУ сказав, що у детективів є переписка заступника глави ОПУ з іншими фігурантами провадження. Татаров у відповідь висунув вимогу спростувати недостовірну інформацію або публічно продемонструвати докази і заявив, що подає до суду на директора НАБУ.

Татаров заперечував свою причетність до злочину. Чиновник говорив, що “антиукраїнські сили” домагаються його відставки.

18 грудня НАБУ вручило Татарову підозру за ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі) Кримінального кодексу України.

24 грудня стало відомо, що справу Татарова з Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Офіс генпрокурора передав до Служби безпеки. Венедіктова говорила, що не причетна до цього.

У НАБУ підкреслювали, що Вищий антикорупційний суд мав розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу Татарову того дня (слідство просило про тримання під вартою з альтернативою застави в розмірі 10 млн грн). ВАКС у підсумку відклав засідання.