Зеленський на два місяці відсторонив Тупицького від посади судді КСУ

Президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

«Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи», – наголосив Глава держави, передає прес-служба ОП.

Президент України підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці

Рішення було ухвалене після отримання та опрацювання фахівцями Офісу Президента клопотання Офісу Генерального прокурора, підписаного виконувачем обов’язків Генпрокурора, про відсторонення судді КСУ Олександра Тупицького від посади строком на два місяці.

Заступник керівника Офісу Глави держави Андрій Смирнов зазначив, що клопотання було скеровано на виконання ст. 154 Кримінального процесуального кодексу, яка передбачає, що посадові особи, призначені Президентом України, відсторонюються від посади за клопотанням прокурора, і рішення ухвалює Президент.

«Жодних застережень щодо можливості його розгляду та ухвалення відповідних рішень нами не було встановлено», – зауважив він.

«Звичайно, я підтримую рішення Президента щодо відсторонення пана Тупицького від посади судді Конституційного Суду. У першу чергу це цілком логічне продовження того процесу, який ми почали в парламенті, коли зібрали 226 підписів народних депутатів під зверненням до КСУ із закликом добровільно піти у відставку, тому що зараз немає суспільної довіри до цієї інституції», – зазначив голова фракції партії «Слуга Народу» у Верховній Раді Давид Арахамія.

Він також додав, що Голові КСУ було повідомлено про підозру від Офісу Генпрокурора за статтями, які демонструють конфлікт інтересів.

На переконання фахівців у галузі конституційного права, ні Конституція України, ні закон України про Конституційний Суд не визначають особливої процедури такої процесуальної дії, якою є відсторонення судді КСУ від виконання посадових обов’язків, зауважив представник Президента України в Конституційному Суді Федір Веніславський.

«Це не звільнення, це не припинення його повноважень судді, це тимчасовий захід, передбачений КПК України, статтею 154. Президент України на виконання Конституції та законів України, за Конституцією, видає укази. Відповідно до статті 154 особа, яку призначив на посаду Президент України, може бути на час досудового розслідування на строк до двох місяців тимчасово відсторонена від своєї посади. Тобто Президент України діє у повній відповідності до своїх конституційних повноважень, відсторонюючи пана Тупицького від посади судді КСУ на два місяці», – заявив Федір Веніславський.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, Голові Конституційного суду України Олександру Тупицькому надіслали повідомлення про підозру поштою, бо він не з’явився до Офісу генпрокурора для проведення “процесуальних дій”.

24 грудня главу Конституційного суду України Олександра Тупицького викликали повісткою на 28 грудня до Офісу генерального прокурора для проведення процесуальних дій.

При цьому в офісі не уточнили, в рамках розслідування якої справи Тупицького викликають і для яких саме процесуальних дій.

В КС заявили, що Зеленський не може усунути главу Конституційного суду з посади.

“Вказану норму Конституції України логічно повʼязувати з положеннями статті 149 Конституції України в аспекті незалежності і недоторканності суддів Конституційного Суду України. Відтак вирішення питання про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України, голови суду та його заступника відповідно до положень частини другої статті 154 КПК України, на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження суперечитиме статті 149-1 Конституції України”, – наголошується в повідомленні, оприлюдненому прес-службою КС у понеділок.

Як зазначають у суді, згідно з чинним законодавством, повноваження судді КС припиняються в разі завершення терміну його повноважень, досягнення 70 років, припинення громадянства України або набуття громадянства іншої країни, набуття чинності рішенням суду про визнання його зниклим безвісти або померлим, визнання недієздатним або обмежено дієздатним, набуття чинності обвинувальним вироком за вчинення ним злочину або смерті судді.

Підставами для звільнення судді КС є його нездатність виконувати свої повноваження за станом здоров’я, порушення ним вимог щодо несумісності, вчинення ним суттєвого дисциплінарного проступку, грубе або систематичне нехтування своїми обов’язками, або подання ним заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням.

“Інших підстав для припинення повноважень судді Конституційного Суду України або для звільнення його з посади Основний Закон України не містить”, – наголошують у КС.

Виходячи з конституційних і законодавчих приписів, повноваження судді КС припиняються лише в разі настання певної події або фактичних обставин, підтверджених відповідним актом.

“Отже, рішення про звільнення судді Конституційного Суду України з посади з підстав, визначених частиною другою статті 1491 Основного Закону України, ухвалюється виключно Конституційним Судом України, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього”, – зазначили в суді.

При цьому питання звільнення судді КС із посади за відсутності його власної ініціативи є неможливим без застосування заходів від його незаконного звільнення, що обумовлено принципом незалежності суду.

Для ухвалення рішення про звільнення судді КС, згідно з Конституцією України, необхідно щонайменше 12 голосів суддів КС. Принцип обов’язковості рішень КС обумовлює беззаперечне виконання рішення суду про звільнення судді з посади. У разі, якщо відповідне рішення не проголосувала необхідна кількість суддів КС, суддя продовжує виконання обов’язків.

“Жоден орган або посадова особа не може ухвалити інше рішення щодо такого судді”, – зазначили в КС.

Виходячи з конституційного статусу суддів КС і з огляду на специфіку їх призначення різними гілками влади, в суді також вважають, що положення ч. 3 ст. 154 Кримінального процесуального кодексу України, згідно з яким питання про відсторонення від посади осіб, який призначає президент України, вирішує президент України на підставі клопотання прокурора в порядку, встановленому законодавством, не може бути застосоване до суддів КС, призначених президентом.

“Інакше можна стверджувати про нерівний правовий статус суддів Конституційного Суду України, та, фактично, зниження відповідних гарантій для суддів Конституційного Суду України, що суперечить положенням статті 149 Конституції України”, – вважають у суді.