У НАБУ заявили про “викрадення” справи щодо хабаря в $5 млн

Печерський районний суд Києва зобов’язав Національне антикорупційне бюро передати кримінальне провадження щодо спроби дачі хабара в $5 млн керівництву НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури іншому слідчому органу.

Про це повідомила прес-служба НАБУ в Facebook. Там назвали це рішення “черговим викраденням справи”.

“Печерський райсуд столиці задовольнив скаргу сторони захисту і зобов’язав генпрокурора визначити нову підслідність у провадженні щодо спроби підкупу за 5 млн дол. США керівництва НАБУ і САП, щоб ті закрили справу за підозрою ексміністра екології”, – сказано в повідомленні.

У НАБУ нагадали, що розслідування у цій справі завершилося ще на початку грудня. Після ознайомлення з матеріалами його повинні були направити до Вищого антикорупційного суду.

У повідомленні уточнили, що рішення суду було ухвалене з низкою порушень. Зокрема, була порушена підсудність, в засіданні не приймав участь прокурор САП, а самої постанови немає в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Також в НАБУ повідомили, що судове рішення, яке не надійшло до САП, було видано всупереч закону представнику Офісу Генерального прокурора.

Прокурори САП оскаржили рішення в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду. Справу вже призначено до апеляційного розгляду.
НАБУ 12 червня затримало кількох людей, зокрема першого заступника начальника Головного управління Державної податкової служби Києва Миколу Ілляшенка, при передачі хабара в розмірі $6 млн.

За інформацією журналіста Юрія Бутусова, серед затриманих також директор із правових питань компанії Злочевського Burisma Андрій Кіча.

Журналіст уточнив, що гроші чиновник податкової передавав Євгену Шевченку, який уже співпрацював із НАБУ щодо гучних кримінальних справ.

У машині Ільяшенка виявили мільйон доларів, який, як зазначає Бутусов, був переданий йому за посередництво.

До факту пропозиції хабара в $6 млн керівникам НАБУ і САП за закриття провадження проти ексміністра екології Миколи Злочевського можуть бути причетні працівники Офісу генерального прокурора України. Про це заявили керівники НАБУ Артем Ситник і САП Назар Холодницький.