Україна планує в 2021 році саміт у Нормандському форматі та проведення Кримської платформи

Україна націлена на проведення в 2021 році чергового саміту в Нормандському форматі щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента України, дипломатичний радник президента Ігор Жовква.

“У 2021 році ми ставимо за мету провести наступний саміт у Нормандському форматі. Його стратегічним завданням буде обговорення ключового питання встановлення миру на Донбасі на українських умовах. Тут і надалі ми розраховуємо на підтримку наших партнерів по Нормандському формату — Німеччини та Франції”, – написав Жовква в статті “Пріоритети України у зовнішній політиці в 2021 році”, опублікованій у виданні ZN.UA.

При цьому він зазначив, що триватиме робота над реалізацією домовленостей лідерів країн “нормандської четвірки” в Парижі.

Серед тактичних завдань Жовква назвав збереження нинішнього перемир’я, активізацію роботи Тристоронньої контактної групи, подальший обмін утримуваними особами, функціонування наявних КПВВ і повноцінне відкриття нових, розведення сил і засобів на нових узгоджених ділянках, реалізацію оновленого Плану розмінування, забезпечення доступу МКЧХ та інших міжнародних гуманітарних організацій до утримуваних осіб, безперешкодний доступ СММ ОБСЄ на окуповані території.

Крім того, Україна продовжить працювати над посиленням міжнародного тиску на РФ для виконання нею своїх зобов’язань.

“Санкції щодо Росії допомагають Україні в процесі мирного врегулювання, тому мають залишатися до цілковитого відновлення статус-кво, над чим українська дипломатія працює нон-стоп із року в рік і надалі буде успішно працювати”, – наголосив заступник керівника Офісу президента.

Жовква також зазначив, що у 2020 році питання Криму було повернуто до міжнародного порядку денного.

“Це означає, що в 2021 році ми повинні робити акцент на змістовній роботі. Важливими стануть результати саміту лідерів держав-партнерів на підтримку міжнародного формату Кримської платформи, який ми готуємося провести в Україні влітку 2021 року”, – йдеться в статті.

Як повідомлялося, 9 грудня 2019 року у Парижі відбувся саміт лідерів країн нормандського формату: України, Франції, Німеччини та Росії.

Лідери України, Росії, Німеччини та Франції тоді узгодили низку домовленостей щодо врегулювання війни на Донбасі.

Остання відеоконференція політичних радників лідерів «нормандської четвірки» пройшла 13 листопада. На ній глава Офісу президента Андрій Єрмак запропонував ухвалити новий мирний план України щодо Донбасу.

Росія виключила можливість проведення зустрічі лідерів «нормандського формату» найближчим часом.

За словами віцепрем’єр-міністра Олексія Резнікова, наступні переговори «нормандської четвірки» можуть відбутися у серпні, але точної упевненості в цьому немає.